A gázai terrortámadás, amiről nem tudósított a média

Hatalmas robbanás rázta meg a gázai Bianco Beach Resortot – egy luxusüdülőhelyet, amely csak egy hónapja nyitotta meg kapuit. Bár palesztin források nem számoltak be áldozatokról, a nagyerejű robbanás megrongálta az üdülőhely külső falát, amelynek egyes részei leomlottak – írja a The Algeimener.

E cikk megjelenéséig – csak egyetlen újságíró írt a robbanásról egy nagyobb médiumnál – a The Jerusalem Post munkatársa, Khaled Abu Toameh. Az ENSZ sem indított vizsgálatot, és a Human Rights Watch se foglalkozik az üggyel.

Ennek a médiacsendnek az az egyszerű oka, hogy Izraelnek nem volt a robbanáshoz köze.

Palesztin terroristák helyeztek el bombát a Bianco Beach Resortnál, miután a hely nem volt hajlandó engedni egy koncert lemondására vonatkozó követelésüknek (a koncerten vegyesen lettek volna férfiak és nők, és ezt nehezményezték).

Számos aktivista a közösségi médián keresztül nem sokkal a tervezett parti bejelentése után uszító kampányt indított az üdülőhely ellen, akik között volt az a személy is, aki felkereste az üdülőhelyet, és követelte, hogy a vezetőség törölje a rendezvényt. Ráadásul ugyanez a személy a robbanás után posztolt a közösségi médiában, amelyben kijelentette, hogy ő figyelmeztetett.

A PCHR felhívta a figyelmet arra, hogy más partikat is célba vehetnek, ami „rettegést válthat ki az ártatlan polgárok körében”, és káros hatással lehet a gazdasági növekedésre, ami munkahelyek megszűnéséhez vezethet.

Mindeközben a Palesztin Éttermek, Szállodák és Turisztikai Szolgáltatók Szövetsége is elítélte a robbantást, „erkölcstelennek” nevezve azt.

A Bianco Beach Resort több, saját medencével rendelkező villából, szállodai lakosztályokból és egy étteremből áll. A Facebook-oldalán található promóciós videó az látható, hogy a vendégek pazar ételeket fogyasztanak és közben jól érzik magukat tengerparton.

A luxusüdülőhely megnyitása rávilágított a Gázai övezetben tapasztalható nagyfokú egyenlőtlenségekre – 600-1200 milliomos éli a kényelmes életét, míg az egyszerű polgárok szenvednek a Hámász uralma alatt.

A nagyobb médiumok többször is hivatkoztak a PCHR-re, amikor háborús bűnökkel vádolták Izraelt a gázai terroristák által indított 11 napos májusi konfliktus során.

Amikor azonban a palesztin szélsőségesek felelősek a tengerparti enklávéban élő civilek terrorizálásáért, az olyan kiadványok, mint a The New York Times, az Associated Press és a The Irish Times hirtelen nem hajlandóak a PCHR nyilatkozatait közölni.

Ez az „elsötétítés” egy nemrégiben történt hasonló esetre emlékeztet. 2021. július 24-én a Gázai övezetben élő palesztinok felszólították a Hámászt és más fegyveres csoportokat, hogy ne tároljanak fegyvereket a lakott területek közelében. A ritka felháborodást a gázavárosi Al-Zawiya piacon történt nagy erejű robbanást követte, amely egy ember halálát és 14 másik sérülését okozta.

Bár több médium is beszámolt magáról a robbanásról, később mégis úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják a helyi terrorcsoport érintettségét – még azután is, hogy a palesztin Iszlám Dzsihád kifejezetten vállalta a felelősséget a „tragikus eseménynek” nevezett robbantásért.

Miközben az izraeliek és a békére törekvő palesztinok mind áldozatai a terrorcsoportok által képviselt szélsőségességnek, kristálytisztán látszik, hogy a médiát mindez csak akkor érdekli, ha a zsidó államot lehet hibáztatni valamiért.

Egy irodaépületben a terroristákkal

Az Associated Press állítása szerint soha nem osztozott tudatosan egy épületen a Hamásszal Gázában. Saját tudósítói – és az Obama-kormányzat korábbi tisztviselői – máshogy tudják.