A médiatörvény módosítása miatt omlott össze a lengyel kormány

Összeomlott a lengyel kormánykoalíció, miután Mateusz Morawiecki kormányfő felmentette tisztségéből Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettest, a lengyel kormánykoalíció kisebbik tömörülésének, a Porozumienie (Egyetértés) pártnak a vezetőjét — írja az index.hu.

Emelt fővel távozunk. Lemondásom az Egységes Jobboldal végét és a koalíció felbomlását jelenti – szögezte le Jaroslaw Gowin. Pártjának tíz képviselője van a lengyel parlament alsóházában (szejmben), távozásukkal pedig elveszítheti többségét a kormánykoalíció a törvényhozásban. A Zjednoczona Prawicának (Egységes Jobboldal) eddig 232 mandátuma volt a 460-ból.

A koalíció legnagyobb pártjához, a Jog és Igazságossághoz (PiS) tartozó kormányfő és helyettese az alsóház egyik szerdai napirendi pontján, a médiatörvény tervezett módosításán különbözött össze, ami úgy változtatná meg a szabályokat, hogy – kritikusok szerint – az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyektől függő médiumok működését ellehetetlenítsék Lengyelországban. Magyarán megváltozna a külföldi részesedésű médiára vonatkozó működési engedély feltételrendszere.

A törvénymódosításra ezért széles körben úgy tekintenek, mint ami az amerikai Discovery tulajdonában lévő, de hivatalosan az amszterdami repülőtéren bejegyzett Polish Television Holding BV nevű cég által felügyelt TNV24 hírcsatorna ellen irányul. A független hírcsatorna működési engedélye szeptember végén jár le, a kritikusok szerint a jobboldali kormány pedig annak akarja elejét venni, hogy ezt ne kapja meg jogszabályi feltételekre hivatkozva.

Mateusz Morawiecki hangsúlyozza, a módosítási javaslat nem irányul semmilyen konkrét csatornaműködtető ellen, célja ugyanis kivédeni azokat a kockázatokat, amelyeket a lengyelországi média megszerzése jelentene például oroszországi vagy kínai cégek által.

Az Egyesült Államok szerint azonban az állítás messze áll az igazságtól. Több amerikai szenátor is hangot emelt a törvénymódosítás ellen, óva intették a lengyel politikusokat a sajtószabadság korlátozásától, érvelve a lehetséges negatív következményekkel is a lengyel–amerikai kapcsolatokban.

Mateusz Morawiecki a lengyel ellenzéket sem győzte meg, kedden több városban is tüntettek e TVN24-ért. Varsóban felszólalt Donald Tusk, az Európai Néppárt volt elnöke, aki július elején átvette a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) irányítását.

Meg akarják szüntetni a független médiát, mivel tudatában vannak annak, hogy a legveszélyesebb ellenfelük az igazság – mondta Donald Tusk.

A „Szabad média, szabad emberek” jelszó alatt több lengyelországi civil szervezet által összehívott kisebb-nagyobb tüntetéseket más városokban is megtartották.

A PiS és az Egyetértés nem csak a jogszabályi változásban nem értett egyet, utóbbi tömörülés igazságtalannak találta a kormány adóprogramját, amely előbbi párt szerint emelné a nyugdíjakat és az egészségügyi támogatásokat, miközben csökkentené az alacsony és közepes jövedelműek adóterheit és segítené a fiatal családokat az otthonvásárlásban. Utóbbi párt viszont ellenzi az új szabályozást, mert, mint Jaroslaw Gowin fogalmazott:

Az Egységes Jobboldal kijelentette, hogy nem emelünk adót. A Mateusz Morawiecki miniszterelnök által bejelentett adótörvény-javaslat drasztikusan emelné nemcsak a vállalkozók, de minden vállalkozó szellemű ember, a középosztály adóterheit.

A kormány adótervei, amellett hogy az egyéni vállalkozók életét nehezítené meg, a városi önkormányzatoktól is állami pénzeket vonna el.

Téves helyzetelemzésből csak téves konklúzió fakadhat

Deme Dániel a Magyar Hírlap hasábjain megjelent írása a lengyel holokauszt utáni kárpótlásról csak a tényeket veszi semmibe. Megyeri A. Jonatán véleménycikke.