Köves Slomóval életút-interjút készített a Partizán

A Partizán e heti vendége volt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Az életút-interjúban olyan témák kerültek szóba, amelyekről sokan meg szerették volna kérdezni a rabbit. Mivel a műsorvezető és a rabbi ugyan annak a generációnak tagjai, hasonló élményeik lehetnek az elmúlt évtizedek és a jelen kor történéseiről.


Gulyás Márton műsorvezető arról ismert, hogy ebbe a műsorába sokféle, különböző kultúrkörből, más-más vallási csoportokból érkező közszereplőkkel, politikusokkal készít interjút (volt már vendége Fekete-Győr András, G. Fodor Gábor, Schiffer András, Gajdics Ottó – a teljesség igénye nélkül ). Kifejezetten értékelendő a törekvés, hogy mindez egy podcast-Youtube platformon kerül megvalósításra.

A rövidített (vágott) verzió került fel ma a Youtube-ra, amelyben szó esett Köves rabbi fiatal éveiről, a vallás szerepéről az életében.

Hallhattunk mentoráról, Oberlander Báruch rabbiról, a Sorsok Háza projektről, a Soros-plakátokról, az állami támogatásokról. Érdekes téma volt még a Szegedi Csanáddal kapcsolatos álláspontja és az ortodox zsidó egyházban a nők által betöltött szerepekről folytatott diskurzus.

Néhány olyan érdekesség is szóba került, ami olyan sztereotípiákat igyekezett eloszlatni, amelyek még mindig élnek az emberekben az ortodox zsidókkal kapcsolatban. 

Gulyás Márton arról (is) híres, hogy igyekszik az interjúalanyait megszorongatni, és abból a szempontból elég felkészült, hogy nem azokat a kérdéseket teszi fel, amelyek már más interjúkban szóba kerültek, hanem – ha a téma szerepelt is már máshol – a kontextus vagy a kérdésfeltevés azoktól eltér. 

A beszélgetés rövidített verziója e hét  hétfőn került fel a Youtube-ra, a hosszabb verziót már most  mindenki meghallgathatja a Spotify-on.

Az luxus, hogy csak olyannal működjünk együtt, akivel mindenben egyetértünk | Interjú Köves Slomóval

Ő Magyarország első igazán közéleti rabbija, aki az elmúlt évtizedben hatalmas befolyást szerzett hitközségének, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközsé…

Köves Slomó: „A házasság, a családi lét, a szexualitás, a gyereknevelés, a szerelem nélkül nem lennék az, aki most vagyok”

Az EMIH vezető rabbijával a Férfiak Klubja készített interjút.