Szinte biztos, hogy jön az oltásoknak ellenálló Covid-variáns

A brit akadémikusok friss elemzése – amit egyébként a brit kormány hivatalos tudományos tanácsadó csoportja tett közzé – szerint biztosan megjelenik a koronavírus egy olyan változata, amely a jelenlegi vakcinák kudarcához fog vezetni – számol be a CNN alapján a Portfolio.

Az elemzést még nem vetették alá szakmai bírálatnak, a korai kutatás még csak elméleti és fontos kiemelni, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egy ilyen variáns már kialakult volna. A CNN arra is kitér, hogy az ehhez hasonló dokumentumok pre-print publikációk, azonban a brit kormány számára gyors információt hoznak az azonnali döntéshozatal érdekében. A július 26-i keltezésű jelentést egyébként a brit kormány publikálta pénteken.

A tudósok azt írják, hogy mivel a vírus felszámolása nem valószínű, ezért nagy az esélye, hogy újabb mutációk jönnek létre.

Azt vetítik előre, hogy szinte biztos, hogy az antigén variáció fokozatos vagy szaggatott halmozódása következik be, ami végül a jelenlegi vakcinák kudarcához vezet.

Azt javasolják a szakértők, hogy a hatóságok továbbra is törekedjenek arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkenjen a vírus terjedése, ezzel is csökkentve az új, oltóanyag-ellenálló változat kialakulásának esélyét. Azt is írták, hogy a kutatásokat olyan új vakcinákra kellene összpontosítsani, amelyek nemcsak megakadályozzák a kórházi felvételt és a betegségeket, hanem „magas és tartós nyálkahártya-immunitást váltanak ki”. (…)

Arra is felhívták a figyelmet a tudósok, hogy az elmúlt hónapokban megjelent vírusváltozatokkal szemben a mostani vakcinák még hatásosak (bár a legújabb delta variáns csökkenti a védőoltások hatásosságát), azonban arra is emlékeztetnek, hogy ezek a variánsok még a vakcinázás széles körű terjedése előtt jelentek meg.

A teljes cikk itt olvasható.