Izraeli kutatók: a Pfizer vakcina nem károsítja a spermiumokat

Egy friss vizsgálat szerint a gyermekáldásra váró nők és férfiak is jól teszik, ha beoltatják magukat a vakcinával.

Izraelben készült az első átfogó vizsgálat arra vonatkozóan, miként hat a koronavírus elleni Pfizer oltás a férfiak nemzőképességére. Ahogy a The Times of Israel cikkéből kiderül: téves az a hír, miszerint a vakcinával beoltott férfiak spermiumai károsodnának az oltástól.

Az úttörőnek számító kutatásról a Hadassah Orvosi Központ egyik orvosa, Dr. Myriam Safrai árult el részleteket.

A vizsgálatban 72 férfi vett részt, akiknek spermiumait az oltás előtt és után is elemezték. A résztvevőket attól függetlenül vonták be, hogy normál vagy alacsony spermaszinttel, esetleg más nehézséggel rendelkeztek-e korábban.

Az eredmények azt bizonyították, hogy a Pfizer koronavírus elleni oltása nem gyakorolt káros hatást vagy minőségbeli változást a megvizsgált spermiumokon.

„Ez a tanulmány eloszlatja a félelmeket” – nyilatkozta Dr. Safrai. „De tekintettel arra, hogy létezik tanulmány arról, hogy a COVID-19 az esetek 25-30 százalékában károsítja a spermát, világos, hogy a nemzeni kívánó férfiaknak be kellene oltatniuk magukat” – tette hozzá a szakember, aki szerint az oltástól eddig többeket elriasztottak az immáron megcáfolt feltevések.

Az orvos szerint a teherbeesésre várakozó nők is jól teszik, ha elfogadják a Pfizert vakcinát, ezzel megelőzve a várandósságuk idején jelentkező esetleges szövődményeket.

Az izraeli lap emlékeztet: júniusban már készült egy hasonló, ám kevésbé átfogó felmérés. Akkor ugyan csak 45 férfi bevonásával végeztek kutatást, az akkori eredmények is azt bizonyították, hogy az oltás nem okoz jelentős elváltozásokat a spermiumokon.