Lottóval pörgetnék fel Izraelben az oltási kampányt

Sajtóhírek szerint a kormány is jóváhagyná az ötletet, hogy ezzel még 1 millió embert rávegyenek a vakcina elfogadására.

További 31 millió dolláros összeget fordítana Izrael kormánya a COVID-19 nevű vírus elleni vakcinák népszerűsítésére a közeljövőben. Ám a The Times of Israel szerint egyelőre nem dőlt el, hogyan forgatnák be a kampányba az összeget.

Az izraeli 12-es csatorna szerint több forgatókönyv is él, és a végső döntés Naftali Bennett miniszterelnök, valamint Ayelet Shaked belügyminiszter kezében van.

A csatorna úgy tudja, az egyik lehetőség a helyi hatóságok támogatása volna – ez esetben a magas oltottsági számokkal rendelkező hatóságok kapnának nagyobb támogatást, így ösztönözve a helyi vezetőket a toborzásra. Míg egy másik opció lenne a 15 és 16 éves gyerekek családjainak közvetlen anyagi jutalmazása, akár többszáz sékeles összeggel.

A legkülönösebb lehetőség pedig egy sorsjegyrendszer kialakítása a nemzeti szerencsejáték bevonásával: egyfajta tombola játékban vennének részt azok, akik elfogadják a vakcinát. Egy végső győztes mellett akár 100-200 másik embert is nyereménnyel jutalmaznának, így akár további több tízezer sékelt osztanának szét a beoltottak között.

A sajtó úgy tudja, hogy a kormány legfelsőbb vezetése is kész lenne jóváhagyni a sorsjegy rendszert, azonban jogi aggályok állhatnak ennek az útjában, hiszen a lakosságnak csak egy része vehetne részt benne, míg mások kimaradnának.

Mindeközben Izrael egészségügyi minisztériuma az elmúlt napokban azt vizsgálta, mikor érkezik el az újabb lezárások ideje. A szakértők eddigi véleménye szerint akkor lesz szükség a karantén ismételt elrendelésére, ha a súlyos betegek száma ismét eléri a 600-700 főt.

Pénteken ez a szám 257 volt, ám a statisztikák gyorsuló növekedést mutatnak.