A hősként bemutatott muszlim rendőrnőről kiderült, hogy dzsihadistákkal áll kapcsolatban

A brit baloldali sajtó hősként mutatta be a vakcinaellenes tüntetőkkel szembeszegülő muszlim rendőrnőt, ám kiderült, hogy szíriai dzsihadistákkal áll rendszeres kapcsolatban, valamint zsidógyűlölő és rasszista posztok sokaságát tette közé korábban közösségi oldalain – írja a Mandiner.

A lezárások ellen tüntetőkkel bátran szembeszálló, korábban példaképként bemutatott muszlim rendőr azonnali hatályú vizsgálat előtt áll, miután kiderült róla, hogy rasszista üzenetek áradatát tweetelte ki, és rendszeres kapcsolatban áll egy dzsihadizmussal vádolt szír nővel.

Tavaly terjedtek el az interneten azok a fényképek és filmek, amelyeken egy apró termetű, fiatal, hidzsábot viselő rendőrtiszt tartja a frontot a tüntetők áradatával szemben, erőt adva és inspirálva kiállásával fáradt kollégáit. A fiatal muszlim rendőrnőt ekkor példaadó hősként, a sikeres integrációt példázó személyként mutatta be a brit baloldali sajtó.

A mémmé válást követően a korábban névtelen rendőrnő személyazonosságát a Daily Mail derítette fel. Kiderült, hogy 26 éves, Ruby Begumnak hívják. 2016-ban ugyanakkor, mielőtt csatlakozott volna a londoni Fővárosi Rendőrséghez, a Twitteren a zsidókat gyalázta és kigúnyolta a szeptember 11-ei támadásokat.

Gyakran használta a sértő „khaffir” kifejezést a nem muszlim emberek leírására. 2014 júliusában például ezt írta: „A hitetlen ajkak mindenhol összemocskolták a bögrémet. Semmi esetre sem használom újra ezt a tárgyat” Másutt a pakisztániakat becsméreli az angol nyelvben rájuk vonatkozó, degradáló jelzővel.

Az újságcikket követően a Metropolitan Policv vizsgálatot indított, és az ügyet a Független Rendészeti Magatartási Hivatalhoz utalta. Begum kisasszonyt pedig „korlátozott feladatok ellátásával” bízták meg, ami a lefokozással ér fel a londoni rendőrség gyakorlatában.

Az ügy kapcsán a Scotland Yardnak is kérdései merültek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen módon csúszott át Ruby Begum a Metropolitan Police ellenőrzései során, miután kiderült, hogy hosszú hónapokon keresztül kommunikált egy nővel, akiről úgy gondolják, 2014-ben menekült el Európából, hogy az Iszlám Állam harcosa legyen.

Az ártalmatlan posztok között gyakran említi a futballt – különösen az Arsenalt –, a macskáját, a kerékpározást és azt, hogy pénzt gyűjt jótékony célokra.

Ezeken felül azonban számos nyugtalanító bejegyzés is írt. Egy alkalommal például Izrael államot a nácikkal állította párhuzamba a Holokauszt-emléknap kapcsán.

A brit hírszerzés terrorizmusszakértői megdöbbentőnek tartják, hogy egy szolgálatot teljesítő rendőr kapcsolatba kerülhetett egy hírhedt, ISIS-párti Twitter-felhasználóval, aki ekkor valószínűleg Szíriában tartózkodott. Arra nem utal egyelőre semmi, hogy Ruby Begum szintén megpróbált volna csatlakozni az ISIS-hez, vagy Szíriába készült volna.

A Metropolitan Police szóvivője közleményében azt írta: „A Met-en belül nincs helye semmilyen rasszista, homofób, vagy más módon gyűlöletteli hozzáállásnak, a tisztek és a személyzet határozott fellépésére számíthat bárki, ha kiderül róla, hogy ilyen nézeteket vall. A The Mail on Sunday által a rendőrség számára tisztjével kapcsolatban feltárt közösségimédia-bejegyzésekkel kapcsolatos információk aggasztóak, és nagyon komolyan kezeljük őket” – tették hozzá.