Az első súlyemelő világbajnok egy héber iskolai tanár volt

Súlyemelő, pedagógus, kultúrkritikus, a civil társadalom vezetője, újságíró, kiadó és történész: ő volt Edward Lawrence Levy – írja az izraeli Nemzeti Könyvtár blogja.

A 19. század végén, amikor sokan igyekeztek újradefiniálni, mit jelent zsidónak lenni a modern világban, igyekeztek elvetni a hagyományosan „szelíd” zsidót, aki idejét kizárólag szellemi tevékenységekre fordította.

A vezető (és budapesti születésű – A szerk.) cionista gondolkodó, Max Nordau megalkotta az „izmos zsidó” kifejezést.

Az „izmos zsidó” élcsapatának egyik embere Edward Lawrence Levy volt: héber iskolaigazgatója, a világ első nemzetközi súlyemelő bajnoka, de értett az operától a tornán át a zsidó oktatásig, az újságírásig és még a söriparhoz is.

Levy gyerekkorát rejtély fedi. Önéletrajzát szándékosan szakmai teljesítményénél kezdte. Kevéssé ismert önéletrajzának néhány részletéből tudjuk, hogy Levy Londonban született, és apja hatéves korában meghalt.

Már 16 évesen oktató lett egy bentlakásos iskolában, amely a héber és vallás, a klasszikusok, a francia és más tantárgyak tanításáért volt felelős.

Levy később úgy emlékezett, hogy bajsza miatt elnézték neki a fiatalon betöltött pozíciót. Egyik tanára azt mondta neki, hogy „öregnek születtél, sosem voltál fiú”.

Pár évvel később Birminghambe költözött, és hat évtizeden keresztül a közélet számtalan területén tevékenykedett.

Röviddel megérkezése után csatlakozott a birminghami héber iskola munkatársaihoz. Ott tartózkodása alatt többek között megalapította a város első zsidó amatőr drámaklubját 1872-ben, majd ezt egy vitakör követte.

Miközben aktív maradt a zsidó közösségben, 1875-ben létrehozta és működtette a „Birminghami Zsidó Kollégiumi Iskolát”. (Amikor nem zsidó diákok is beiratkoztak, a zsidó szó kikerült a névből.)

Az iskola vezetése mellett Levy érdeklődése a sport és a fizikai erőnlét iránt fokozódott, negyvenévesen megnyerte az első brit amatőr súlyemelő bajnokságot.

Alig két hónappal később megnyerte az első súlyemelő világversenyt, legyőzte Németországból, Ausztriából, Olaszországból és más országokból érkező sportolókat, és hivatalosan az első nemzetközi súlyemelő bajnok lett. Később így emlékezett vissza: „A két megnyert bajnokságomnak legjobb része volt… a nagy öröm, amit zsidóként éreztem, amikor megnyertem ezeket az eseményeket.”

Összesen 50 évig maradt a Birminghami Atlétikai Klub tagja, ebből 30 éven át elnöke.

Fizikai ereje természetesen csökkent az életkorral, és Levy későbbi éveit nagyrészt könyvírásnak szentelte, 72 éves korában hunyt el.

A „büdös zsidó”, aki 75 év után világrekorderként tért vissza Budapestre

Deportálása után először jött Magyarországra Shaul Ladany, 83 éves világrekorder távgyalogló, aki nem csak a holokausztot, de izraeli olimpikonként az 1972-es müncheni terrort is túlélte.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.