Biden ideiglenes menedéket ajánlott fel az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak

Joe Biden amerikai elnök ideiglenes menedéket ajánlott fel csütörtökön az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak a jogsértések miatt, amelyek a Kínához tartozó területen voltak tapasztalhatók az utóbbi időben – jelentették hírügynökségek.

Ez azt jelenti egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselő szerint, hogy néhány ezer hongkongi maradhat tartózkodási vízuma lejárta után is Amerikában.

Biden utasította a belbiztonsági minisztériumot, hogy függesszék fel azoknak a hongkongiaknak a kiutasítását akár 18 hónappal, akiknek lejár a vízumuk.

Az elnök az erről szóló emlékeztetőjében leszögezte, hogy az intézkedés elősegíti az amerikai érdekek érvényesülését a térségben. „Az Egyesült Államok nem nézi tétlenül, hogy Kína megszegi a Hongkongnak és a nemzetközi közösségnek tett ígéretét” a területtel kapcsolatban – írta.

Az utóbbi években több ország – köztük az Egyesült Államok – is aggodalmát fejezte ki a hongkongi szabadságjogok helyzetét illetően. A többi közt aggályosnak tartják a pekingi központi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, majd tavaly június 30-án bevezetett nemzetbiztonsági törvényt, valamint a hongkongi választási rendszer átalakítását.

A lépések a bírálók szerint súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történt 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A kétpárti amerikai külpolitika csődje a Közel–Keleten

Hirsi Ali szerint Amerika végső sikere a hidegháborúban azt bizonyítja, hogy a külpolitikának hosszú távú erőfeszítésnek kell lennie.