Amiről nem beszélünk az antiszemitizmus kapcsán

A Tablet magazin írójának, Yair Rosenbergnek új videósorozata megpróbál válaszolni a világ egyik legősibb gyűlöletéről szóló kemény kérdésekre – írja a Jewish Insider.

„A sorozat irányultságának alapvető része, hogy más kérdéseket tesz fel, mint amit sokan mások, amikor az antiszemitizmusról beszélnek”

– mondta Rosenberg a hét elején a Jewish Insidernek.

„A zsidó közösségben gyakran felmerül, hogy hogyan lehet harcolni az antiszemitizmus ellen”

– magyarázta Rosenberg.

„Ha valaki már azt kérdezi, hogyan küzdjünk az antiszemitizmus ellen, akkor az már az út nagy részét megtette. Azonban nem azt kérdezik, hogy mi az antiszemitizmus? Nem kérdezik, hogy ‘Miért kellene törődnöm az antiszemitizmussal?’”.

–  mondta Rosenberg.

Rosenberg hat videója négy és kilenc perc között mozog, és mindegyik más-más kérdésre próbál választ adni, minthogy „Eltűnt-e az antiszemitizmus a holokauszt után?” „Kinek a hibája az antiszemitizmus?” „Antiszemita-e az Izraellel szembeni kritika?” „A zsidó emberek okozzák az antiszemitizmust?” „Lehetnek-e a zsidók antiszemiták, vagy mondhatnak-e antiszemita dolgokat?” „Miért kellene törődnöm az antiszemitizmussal?”

Az első videót ma teszik közzé; a további öt videót pedig a következő öt hétben.

Mindegyik témakör olyan kérdéseket érint, amelyeket Rosenberg sokszor hallott olyan emberektől, akikkel online találkozott vagy kapcsolatba került. Némelyikük azzal foglalkozik, amit a jelenlegi antiszemitizmus-oktatás hiányosságainak tart.

„Úgy gondolom, hogy az antiszemitizmus-oktatásunk gyakran összekeveri a holokausztoktatást az antiszemitizmus-oktatással” – mutatott rá Rosenberg. „Ha csak vagy főleg a holokausztot tanulmányozzuk, akkor félreinformáltak leszünk. A zsidó történelem nagy része antiszemitizmussal járt, és a legtöbbje nem a holokauszt volt. És mégis, alapvetően ez az egyetlen dolog, amiről sokan mélységében tanulnak, ha egyáltalán tanultak róla”.

Ez jó okkal van így – a holokauszt az antiszemitizmus legsúlyosabb megnyilvánulása a modern történelemben –, de egy több mint 75 évvel ezelőtt véget ért történelmi esemény tanulmányozása nem feltétlenül a legjobb módja annak, hogy megismerjük az antiszemitizmust a modern világban.

Ez olyan lenne, mintha a modern Amerikában a rasszizmusról csak a rabszolgaságról beszélve tanítanánk.

„A rasszizmusnak sok-sok más formája van, beleértve a mai társadalmunkat is”

– mondta.

 „Gyakran, ha valamilyen ősi igazságtalanságról tanítjuk az embereket, az ő szemszögükből nézve azt tanítottuk nekik, hogy az előítélet valójában időben messze van tőlük és hogy ezmár valami olyasmi, ami nem igazán jelent ma problémát”.

Rosenberg szerint a kihívás az lesz, hogy a videók eljussanak azok képernyőjére, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk.

„Azt hiszem, sokszor az antiszemitizmusról szóló beszélgetésünk a zsidó közösségben saját magunkkal folyik. De az antiszemitizmus nem olyan probléma, amelyet a zsidó közösség fog megoldani”

– érvelt Rosenberg.

Az antiszemitizmus ugyan visszavezet pár zsidót a vallásához, de inkább a pozitívumokat kell hangsúlyozni

Az üldöztetéstől való félelem nem elég az identitás megőrzéséhez.