Izrael-párti centrista jelölt nyerte a kulcsfontosságú clevelandi demokrata előválasztást

Shontel Brown a felmérések szerint hatalmas hátrányt ledolgozva győzött a demokrata előválasztáson egy jelentős zsidó közösséggel rendelkező clevelandi körzetben – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Brownnak Nina Turner volt állami szenátorral kellett szembenéznie, aki társelnöke volt Bernie Sanders vermonti szenátornak, a Demokrata párt baloldali zászlóvivőjének 2020-as elnökválasztási kampányában.

Brown győzelmi beszédében felidézte izraeli útját, többek között a Gázai övezet határán fekvő városokban tett látogatását.

„Köszönetet mondok zsidó testvéreimnek”

– mondta a Jewish Insider által a Twitteren közzétett videóban.

A zsidókból és afroamerikaiakból álló tömeg éljenzésben tört ki.

Ellenfele Turner jól ismert volt a körzetben, és országos ismertséggel is rendelkezett, mint vezető progresszív gondolkodó. A korai közvélemény-kutatások jelentős előnyt mutattak neki, és bámulatos adománygyűjtő is volt, közel 6 millió dollárt gyűjtött össze Brown 2,5 millió dollárjával szemben. Sanders kampányolt mellette a körzetben, és támogatta őt a „Squad” is, az Alexandria Ocasio-Cortez képviselőnő által vezetett hat progresszív törvényhozót tömörítő csoportosulás.

A Demokratikus Többség Izraelért nevű, Izrael-párti csoporthoz tartozó politikai akcióbizottság kezdettől fogva Brownt támogatta, részben azért, mert kapcsolatokat épített ki a körzet jelentős zsidó közösségével, Brown már járt Izraelben, de azért is, mert Turnert a párt Izrael-kritikus szárnyával hozták kapcsolatba. A választókerületben több mint 20 000 zsidó él.

A választásra azért került sor mert a régóta hivatalban lévő Marcia Fudge kongresszusi képviselőnő – aki szintén közel állt a clevelandi zsidó közösséghez – Biden lakásügyi minisztere lett. Fudge kabinettagként nem támogathatott jelöltet, de édesanyja Brown mellett kampányolt. Brown szinte biztos, hogy megnyeri a novemberi rendkívüli választást ebben az erősen demokrata körzetben.

A Demokrata Párt progresszív és centrista képviselői egyaránt sorsdöntőnek tekintették a versenyt. A progresszívek győzelemmel akarták megerősíteni erejüket egy olyan pártban, amelyben időnként marginalizálva érzik magukat, mivel Biden a republikánusokkal is fenntartja a kapcsolatot a kulcsfontosságú kétpárti törvények keresztülvitelére. A progresszívek nemrégiben szintén egy centristával szemben veszítettek a New York-i demokrata polgármesterjelöltségért folyó versenyben, egy másik versenyben, amely elsőre úgy tűnt, hogy a progresszívek számára biztosra vehető.

A Demokrata párt a brit Munkáspárt sorsára juthat

A Demokrata pártot irányító plutokraták cinikusan elfogadták a faji alapú politizálást, mert azzal számolnak, hogy ez tartós többséget biztosít számukra a törvényhozásban – írja Dominc Green a Jewish Chronicle-ben.