Volt amerikai elnökjelölt szerint az abortusz elengedhetetlen a „demokrácia működéséhez”

A Teen Vogue-nak adott interjújában – amelyet úgy reklámoznak, mint „útmutató a fiataloknak a világ meghódításához (és megmentéséhez)” – Warren azzal érvelt, hogy a választási reformtervezetek ellenzése és a meg nem született gyermekek megölése összefonódik — számol be a Daily Wire.

„Úgy érzi, hogy a szavazati jog és az abortuszhoz való jog valóban kulcsfontosságú kérdések ahhoz, hogy a választók és az emberek szabadságát megvédjék ebben az országban?” – kérdezte a Teen Vogue.

„Mind a szavazás, mind az abortuszhoz való hozzáférés alapvető fontosságú. A demokráciánk működéséről és a személyes autonómia védelméről szólnak” – válaszolta Warren.

„A szavazati jog védelme azt jelenti, hogy a hangodat meghallgatják a kormányban. Az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés védelme azt jelenti, hogy az autonómiát mint emberi lényét teljes mértékben tiszteletben tartja a törvény. Azt, hogy Ön hozza meg a döntéseket önmagáról”.

„Számomra ez a lényege annak, amiről ez az egész szól. Ez az, ahol a két nagy harc most kialakulóban van” – folytatta. „És mindegyik keresztezi a másikat. Mind az egyén iránti tisztelet szempontjából, mind pedig politikai szempontból. A jobboldali szélsőségesek tudják, hogy ha távol tudják tartani az embereket a szavazástól, akkor nagyobb esélyük van arra, hogy az abortuszról alkotott nézeteiket ráerőltessék egy azt nem kívánó nemzetre”.

Warren azzal indokolta érvelését, hogy egy 2018-as közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 71%-a támogatja a Legfelsőbb Bíróságot a Roe kontra Wade ügyben, annak az 1973-as esetnek a során, amelyben a bíróság azt állította, hogy az abortuszt az alkotmány tizennegyedik kiegészítése védi.

„Ez egy kicsi, de intenzíven összpontosító csoport, amely rá akarja kényszeríteni akaratát a nemzet többségére” – tette hozzá. „Ez egy olyan Republikánus Párt, amely most már nyíltan elismeri, hogy egyetlen esélyük a hatalom megtartására az, hogy az amerikai polgárok jelentős részét távol tartják a szavazástól. És miért van ez így? Mert amit tenni akarnak, az nem népszerű sem a demokraták, sem a republikánusok körében”.

Warren régóta hangosan támogatja az abortuszt. Trump elnök 2017-es beiktatásán például rózsaszín sálat viselt, hogy ezzel jelezze a Planned Parenthood támogatását – egy olyan szervezetét, amely tavaly több mint 354 ezer abortuszt hajtott végre.

Warren megjegyzései akkor merültek fel, amikor több abortuszellenes csoport amicus beadványt – olyan dokumentumokat, amelyek a Legfelsőbb Bíróság elé még nem került ügyekről tájékoztatják – terjesztett elő, és a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezését szorgalmazta a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben, amely azzal a Mississippi állambeli törvénnyel foglalkozik, amely tiltja az abortuszt a terhesség tizenötödik hete után.

Véget ér valaha az abortusz-vita?

Az abortuszt ma már a nyugati világban a nők alapvető jogának tekintik, de az etikai kérdések ezzel nem szűntek meg. Hajdú Tímea írása.