Több mint 17 ezer lopott régészeti leletet adtak vissza Iraknak

Ilyen nagy számú, Irakból külföldre csempészett műkincs visszaszolgáltatására még nem volt példa – közölte Hasszán Nazim iraki kulturális miniszter. A nagy faládákban visszakapott régiségek közül néhányat már az érkezéskor bemutattak a nyilvánosságnak, de a legjelentősebbeket még megvizsgálják, és később az Iraki Nemzeti Múzeumban teszik közszemlére.

Az Egyesült Államokból, Japánból, Hollandiából és Olaszországból egybegyűjtött kincseket Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő repülőgépén szállították Bagdadba.

A régészeti leletek többsége mintegy négyezer éves. A kereskedőktől és múzeumoktól elkobzott műtárgyak többsége Mezopotámia ősi civilizációinak egyik legrégebbi népe, a sumérok korának kereskedelmi kapcsolatait dokumentálják.

A visszaszolgáltatott műkincsek között egyelőre nem szerepel a legjelentősebb, a 3500 éves ékírásos Gilgames Álomtábla, a legrégebbi irodalmi emlék, amely a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. Az iraki kulturális miniszter szerint a washingtoni Biblia Múzeumtól 2019-ben elkobzott kőtábla a jövő hónapban kerül vissza a szükséges jogi eljárások lezárulása után.

A közelmúltban mintegy ötezer ellopott régiséget, köztük számtalan agyagtáblát adott vissza Nagy-Britannia is Iraknak. A kulturális miniszter szerint a külföldre csempészet régiségek visszaszerzése még távolról sem fejeződött be, illegálisan kivitt műkincsek ezrei vannak még mindig külföldön.

Iraki illetékesek szerint Szaddám Huszein elnök hatalmának 2003-as megdöntése után sokezer régészeti leletet loptak el vagy semmisítettek meg a közel-keleti országban.

Irakban több mint 10 ezer régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, de ezek többségét nem őrzik és némelyik szabad prédája a fosztogatóknak.

Három zsidó maradt Irakban

Dhafar Fouad Eliyahu, az egyik utolsó iraki zsidó, a hétvégén hunyt el.