Az antiszemita tartalmak 84 százalékával szemben semmit nem tesznek a közösségi médiaóriások

A Facebook mellett az Instagram, TikTok és a Twitter oldalain is tömegével maradnak botrányos üzenetek.

Friss felmérés eredményeit közölte nemrég az Algemeiner, ami alapján úgy tűnik, a közösségi média legnagyobb cégei máig nem tesznek kellő hangsúlyt az antiszemita tartalmak eltávolítására.

Az amerikai Digitális Gyűlöletellenes Központ legutóbb a Facebook, Instagram, Twitter, YouTube és TikTok oldalit monitorozta át. A szervezet jelentése szerint pedig az antiszemita tartalmaknak 84 százaléka érintetlen marad ezeken a felületeken.

A problémásnak ítélt posztokban a következőket érték tetten: holokauszttagadás, antiszemita összeesküvés elméletek a zsidóság politikai és gazdasági befolyásáról, a zsidóság okolása a koronavírus és a 9/11-es terrormerénylet miatt. Néhány bejegyzés pedig egyenesen náci szimbólumokat is tartalmazott.

Összesen 714 posztot vizsgáltak át, amiket május és június között tettek közzé. Ezeket körülbelül 7.3 millió alkalommal láthatták a felhasználók.

A szervezet beszámolója szerint a Facebook vizsgázott a legrosszabb eredménnyel – annak ellenére, hogy a cég nemrég ismét frissítette a gyűlöletbeszédről szóló irányelveit.

A vizsgált platformok 89 százalékban hagyták érintetlenül a zsidóságot érintő összeesküvés elméleteket. A holokauszttagadó bejegyzések 80 százalékával semmit nem tettek, ugyanígy a vérvádakat tartalmazó posztok 74 százalékával, valamint az antiszemita karikatúrák és neonáci bejegyzések 70 százalékával.

Az összes bejelentett bejegyzés 84 százalékával semmit nem tettek a platformok működtetői.

Az Instagramon, Twitteren és a TikTokon még mindig megengedett a zsidók meggyilkolásáról szóló címszavak (például a #killthejews) közzététele.

A kutatást végző szervezet a fenti eredmények fényében azonnali lépésekre sürgeti a médiacégeket. Szerintük ugyanis elmondható, hogy azok platformjai mára „biztonságos otthonná váltak a rasszizmus és zsidóellenes propaganda terjesztéséhez”.

Már Zuckerberg puliját is antiszemiták zaklatják a Facebookon

A Facebook vezérigazgatója antiszemita zaklatásoknak van kitéve a közösségi média platformon, miután közzétett egy fotót, amelyen családi, magyar származású pulija Dávid-csillagokkal hímzett kipát és sálat visel.