Három év patthelyzet után a kabinet a megszavazta a költségvetést

A Bennett-kormány kabinetminiszterei vasárnap ültek össze annak érdekében, hogy 2019 óta először jóváhagyják az új állami költségvetést – írja az Ujkelet.live.

A 2021–2022-es költségvetés az idei évre 187 milliárd dollár, a következő évre 173 milliárd dollár összkiadásról rendelkezik. Az Avigdor Liberman (Jiszrael Bejtenu) pénzügyminiszter jóváhagyásával beterjesztett büdzsét novemberig kell a Kneszetben érvényesíteni, azt követően, hogy a kabinet megszavazta.

A miniszterek maratoni vitaéjszaka után hétfő reggel egyhangúlag jóváhagyták a költségvetést, miután az Egészségügyi Minisztérium megállapodásra jutott a kincstárral, de a neheze még hátra van, ugyanis a plénum előtti végső szavazás során a 61 mandátummal rendelkező szűk egységkormány minden szavazatára szükség lesz a végső ratifikálás érdekében.

A politikai paletta minden szegmensét egyesítő Naftali Bennett miniszterelnök vezette új kormány ellentmondásos összetételét figyelembe véve, nem fogja megkönnyíteni a költségvetés elfogadtatását.

Amennyiben mégis sikerül megszavaztatni a plénum előtt is, pontosan az ellentmondásos koalíció instabilitása fogja lehetővé tenni, az olyan évek óta halogatott különféle gazdasági reformok sikeres beiktatását, mint a kasrut-rendszer és a mezőgazdaság átfogó reformja, az egyszer használatos műanyag háztartási eszközök illetve a cukrozott italok megemelt adói, valamint a zsidó állam importpolitikájának jelentős változtatásai.

A teljes cikk itt olvasható.

Az USA addig nem vet fel „kényes kérdéseket” Izraellel, amíg a költségvetés be nem betonozza a koalíciót

A költségvetés elfogadása után a Biden-adminisztráció várhatóan felveti a palesztinok felé közvetítő, jeruzsálemi konzulátusának újranyitásának ügyét is.