Elengedték a Nigériában letartóztatott izraeli stábot

A három filmes csütörtökön Izraelben landolt, miután szerdán elengedték őket a nigériai hatóságok – írja a Jerusalem Post. 

Rudy Rochman, Andrew (Noam) Leibman és Edouard David Benaym izraeli filmeseket szerdán elengedte a nigériai titkosszolgálat. A három férfit akkor fogták el Nigériában miközben a We Were Never Lost című dokumentumfilmet forgatták, ami a zsidóság afrikai tapasztalataival foglalkozik.

A filmkészítőket azzal a váddal tartóztatták le, hogy kormányellenes szeparatista erőkkel kerültek kapcsolatba. A családjaik szerint egy  Tóra tekercset adtak az Igbonak, egy kis déli zsidó közösségnek.

Az Igbo zsidó származású közösségként azonosítják magát, és tagjai Izrael egyik elveszett törzsének tartják magukat. Az izraeli főrabbi azonban nem tartja zsidónak a közösséget és nem költözhetnek Izraelbe csak abban az esetben, ha hivatalosan is betérnek.

Az Igbo közösségnek komoly konfliktusai vannak a nigériai kormánnyal, ami még az 1960-as években lezajlott polgárháborúhoz vezethető vissza. 2020 novemberében nigériai katonák hat Igbo zsinagógát romboltak le.

A három filmes vendéglátóját Ima Lizbent is letartóztatták a hatóságok. Az izraelieket ugyan elengedték Lizben azonban börtönben maradt. A hivatalos izraeli nyilatkozat szerint a filmesek látogatásának semmi köze nem volt a szeparatista mozgalomhoz. A letartóztatáshoz a nyilatkozat szerint néhány blogon megjelent posztok vezettek.

“Rudy, Noam, és David 20 napon át szörnyű körülmények között volt fogva tartva, egy kis cellában voltak, a földön aludtak, nem fürödhettek, nem kaptak tiszta ruhát. Kihallgatták őket, bántalmazták őket, anélkül, hogy hivatalosan letartóztatták volna vagy megvádolták volna őket.”

Jair Lapid izraeli külügyminiszter megköszönte a nigériai kormánynak és az izraeli diplomatáknak, hogy sikerült tisztázni a filmeseket a vádak alól. A filmesek is megköszönték a nagykövetségeknek és kijelentették, hogy folytatni fogják a kutatásaikat az Igbo közösséggel kapcsolatban.

Az elveszett héber törzsek nyomára bukkanhattak Közép-Amerikában

Különös, ókori héber rovásíráshoz hasonló véseteket találtak Puerto Rico-ban.