Covid és Pfizer: Mit fedezett fel eddig Izrael?

Mennyi ideig tartanak az antitestek, mely betegek szenvednek a legsúlyosabban, hogyan kezeli a vakcina a Delta változatot – ezek Izrael legújabb tudományos eredményei az Israel21c szerint.

Izrael vezette a világot polgárai oltásában, így nem meglepő, hogy az úttörő kutatások központjává is vált az új SARS-CoV-2 koronavírus elleni Pfizer-BioNTech vakcina hatásaival és hatékonyságával kapcsolatban.

Hogyan kezelte a vakcina az eredeti Wuhan-változatot, majd a brit és a dél-afrikai változatot, és most a vírus indiai (Delta) változatát? Mennyi ideig tartanak az antitestek? Mely betegpopulációkban legsúlyosabbak a fertőzések és a legkevésbé hatékonyak az oltások? Mindezeket a kérdéseket és még sok mást is izraeli laboratóriumokban vizsgálnak.

Íme a január és július között közzétett kutatások összefoglalója:

A Covid-19 antitestek szintje életkortól és nemtől függően változik – jelentette Noam Shomron, a Tel Avivi Egyetem kutatója.

Több mint 26 000 vérmintát elemezve kiderült, hogy a tünetekkel fertőzött nőknél van a legerősebb immunreakció 50 éves kor után. A tünetekkel fertőzött férfiaknál a legerősebb immunreakció 35 éves kor körül van. A tudósok úgy vélik, hogy a hormonok okozzák ezeket a különbségeket.

Azt is megjegyezték, hogy az immunválasz négyszer erősebb volt a vakcinázott embereknél, mint a gyógyult Covid-19 betegeknél.

A júliusban közzétett 17 kórházi tanulmány szerint az idős, sok alapbetegségben szenvedő betegek hajlamosabbak a koronavírus-fertőzésre és a Covid-19 súlyos megbetegedésére még a teljes oltás után is.

Az mRNS vakcinák, mint például a Pfizer, nem befolyásolják negatívan a termékenységet – derül ki a szaklapban közzétett megfigyelési tanulmányból, amelyet Dr. Raoul Orvieto, a Sheba Medical Center termékenységi klinikájának igazgatója vezetett.

A vizsgálatban teljesen vakcinázott párok nem mutattak különbséget a spermiumok minőségében, a sperma mennyiségében, a petefészek reakciójában vagy az egészséges embriók arányában a vakcinázást megelőző ciklusukhoz képest. Egy a Héber Egyetemi Orvosi Központban közölt tanulmány hasonlóan megállapította, hogy a vakcina nincs hatással a spermium minőségére.

Ha a házban élő összes embert oltják, a háztartási tagok esélye a koronavírus-fertőzésre 57%-ról 4%-ra csökken – derül ki egy másik izraeli tanulmányból. Igaz ez még akkor is, ha csak egy háztartási tagot oltottak be a Pfizer vakcinával, az oltatlan háztartási tagokkal szembeni kockázat jelentősen csökkent. Egy korábbi tanulmány azt mutatta, hogy a teljesen oltott emberek védettnek tűnnek a Covid-19 ellen, még akkor is, ha fertőzött családtagjaiknak vannak kitéve.

Július elején az izraeli egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a Pfizer vakcina hatékonysága csökkent a fertőzések és a tüneti betegségek megelőzésében, 64%-ra a májusi 95%-ról. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Delta-változat belépett Izraelbe. A július 22 -én közzétett jelentés megállapította, hogy a fertőzések és tünetes betegségek elleni hatékonyság százalékos aránya körülbelül 40%-ra csökkent, talán azért, mert a januárban és februárban beadott oltások idővel gyengülnek.

Míg a július eleji jelentés szerint a vakcina 93%-ban volt hatékony a Covid-19 súlyos betegségeinek megelőzésében, ez a szám 91%-ra csökkent a július végi jelentésben. Ezenkívül a minisztérium megállapította, hogy az egészséges vakcinázott egyéneknek legalább egyharmaddal kisebb az esélye a súlyos Covid-19 kialakulására, mint az egészséges vakcinázatlan embereknek.

Ritka szívizomgyulladást észleltek 25 év alatti férfiaknál, miután megkapták a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina második adagját – jelentette egy izraeli kutatókból álló testület az Egészségügyi Minisztériumnak. A legtöbb eset enyhe volt, és néhány héten belül elmúlt.

Az Egészségügyi Minisztérium július végén nyilvánosságra hozott adatai azt mutatják, hogy az oltott személyek 80%-a, akik elkapták a covidot, nem fertőzte meg azokat az embereket, akikkel nyilvános helyeken, például koncerteken kerültek kapcsolatba.

Izraelnek vagy az Egyesült Királyságnak van igaza a Pfizer-vakcina hatékonyságát illetően?

Az izraeli tanulmány kimutatta, hogy a több mint hat hónapja beoltott emberek esetében a vakcina hatékonysága a koronavírus megállításában 16%-ra csökkent.