Ganz: Izrael komolyan veszi a Pegasus-ügyet

Izrael komolyan veszi a Pegasus szoftverrel folytatott megfigyelésekkel kapcsolatban napvilágot látott híreket – tudatta francia kollégájával Benny Ganz izraeli védelmi miniszter szerdán Párizsban.

A szoftvert a feltárt információk alapján Emmanuel Macron francia elnök megfigyelésére is felhasználhatták.

„A miniszter hangsúlyozta, hogy Izrael kizárólag államoknak ad exportengedélyt kibervédelmi eszközök vásárlásához, és csakis a bűnözés és a terrorizmus elleni fellépés céljából” – tudatta közleményben az izraeli védelmi minisztérium.

A francia védelmi miniszter, Florence Parly emlékeztette izraeli kollégáját, hogy Párizs milyen kérdésekre vár választ az ügyben, és arra is, hogy ettől függ a két ország között meglévő kölcsönös bizalom és tisztelet jövője.

Parly már kedden világossá tette, hogy a rég óta tervezett kétoldalú megbeszélésen szeretne választ kapni arra, hogy milyen ismeretekkel rendelkezik az izraeli kormány a Pegasust készítő izraeli cég, az NSO ügyfeleinek tevékenységéről, valamint, hogy Izrael hogyan tervezi megakadályozni, hogy ezekkel az eszközökkel visszaéljenek.

Emmanuel Macron egyike annak a 14 állam- illetve kormányfőnek, akiket a nemzetközi oknyomozó újságírók által feltárt információk szerint megfigyelhettek az okostelefonokra telepíthető Pegasus kémprogrammal.

A Le Monde és a Radio France arról számolt be, hogy Macron mellett a marokkói hírszerzés által összeállított és potenciálisan megfigyelt személyek listáján szerepel Édouard Philippe korábbi francia miniszterelnök és még 14 kormánytag, köztük a külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian. A francia kormány szóvivője úgy nyilatkozott, hogy folyamatban van az információk ellenőrzése.

Az NSO váltig állítja, hogy terméke kizárólag bűnüldözési és terrorizmus elleni célokat szolgál. Az izraeli parlament bizottságot állított fel annak feltárására, hogy visszaéltek-e a Pegasussal. Ganz pedig arról tájékoztatta Parlyt, hogy az izraeli hatóságok szerdán felkeresték az NSO irodáit.

Ganz Párizsba repül megvitatni az kémszoftver-ügyet

A védelmi miniszter találkozik francia kollégájával, hogy megvitassa, többek közt, az ellentmondásos izraeli NSO Group kibercég ügyét.