3 nő kap vesét az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti szervcserében

Egy izraeli nő vesét adományozott egy Abu-Dzabiban élő rászorulónak a maga nemében első olyan megállapodás keretében, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből is kap majd egy izraeli nő vesét, amennyiben szükség lesz rá — írja a Times of Israel.

Szerdán hajnali fél hatkor a Sheba Medical Center orvosai eltávolították a 39 éves Shani Markowitz veséjét. A műtét simán lezajlott, majd a szervvel egy speciális hűtőládában a Ben Gurion repülőtérre száguldottak, hogy onnan Abu-Dzabiba repüljenek vele.

Közben egy Abu-Dzabiban élő nőt megműtöttek, és a veséje úton van Izraelbe egy nő számára a haifai Rambam Orvosi Központba. A Rambam-páciens férje a Rabin Orvosi Központban végzett műtéten keresztül ad vesét Markowitz édesanyjának. Markowitz veséje pedig az Abu-Dzabiban élő donor édesanyjához került.

Ez része egy három család közötti megállapodásnak, amelynek keretében egy vesére szoruló személy kap egy megfelelő szervet, míg rokona egy idegennek adományozza a veséjét. Erre az összetett rendszerre azért van szükség, mert egyik betegnek sincs olyan rokona, akinek a veséje alkalmas lenne.

„Ez nagyon izgalmas mint az első alkalom, hogy Izrael és egy arab állam között ilyen eljárást hajtunk végre, ami ez valóban azt mutatja, hogy az orvostudománynak nincsenek határai” – mondta Dr. Rafi Bayer, az Izraeli Szervátültetési Központ elnöke a The Times of Israel című lapnak.

A központ vezetője, Dr. Tamar Ashkenazi által megtárgyalt megállapodás egyike az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti, egy évvel ezelőtti Ábrahámi Megállapodás által létrehozott egészségügyi együttműködés számos példájának. Bayer szerint az Egyesült Arab Emírségek közelsége miatt ez egy olyan egyezmény, amelyet rendszeresen életek megmentésére lehet használni.

Azt mondta: „Izraelben és Abu-Dzabiban három család vesz részt az úgynevezett kereszt-pár transzplantációban. Ezt korábban Cipruson már megtettük, de ennek kiterjesztése az Egyesült Arab Emírségekre új lehetőségeket nyit meg”.

A Sheba Medical Centerben Prof. Eitan Mor, aki a szerda reggeli műtétet végezte, elmondta: „Ez az első szervcsere Izrael és Abu Dhabi között. Ezt a vesét, amelyet ma reggel kivettünk, Abu Dhabiba szállítottuk.

Reggel fél hatkor kezdtük az eljárást alkalmazkodva a repülési időkhöz, hogy a vese ne maradjon túl sokáig a hűtődobozban. Remélem, hogy ez a csereszerződés megnyitja az ajtót az orvostudomány további területein való együttműködés előtt köztünk és az Emírségek között.”

Tel-Avivban avattak nagykövetséget az emírségek

A zászlófelvonási ünnepségen részt vett Izrael múlt héten beiktatott új elnöke, Jichák Herzog is.