Földönkívüli technológiák nyomainak kutatására indult nagyszabású nemzetközi projekt

Földönkívüli civilizációkhoz kötődő technológiák nyomainak felkutatására indult nagyszabású nemzetközi kezdeményezés a Harvard Egyetem egyik elismert professzorának vezetésével – írja az MTI.

Az itáliai fizikus és csillagász után Galileo Projektnek elnevezett program részeként közepes méretű teleszkópok, valamint kamerák és számítógépek globális hálózatát akarják létrehozni az azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálatára. A projekt eddig 1,75 millió dollár támogatást kapott magánadományok formájában.

Az asztrofizika és a kozmológia területén tevékenykedő elméleti fizikus, Avi Loeb a projektet beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, tekintettel arra, hogy a közelmúltbeli kutatások szerint nagy számban fordulnak elő Föld-szerű bolygók a galaxisban, „többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak lehetőségét, hogy már előttünk léteztek technológiailag fejlett civilizációk”.

A szakember szerint bármilyen földönkívüli technológia felfedezése „óriási hatással lenne a tudományra, a technológiánkra és az egész világnézetünkre”.

A projektben a Princetoni Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), az angliai Cambridge-i Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói is részt vesznek.

A kezdeményezést egy hónappal azután jelentették be, hogy egy amerikai hírszerzési jelentésből kiderült, amerikai katonák az utóbbi években több mint száz olyan légi jelenséget észleltek, amelyeknek eredetét a védelmi és hírszerzési elemzők nem tudták azonosítani.

„Az égbolton látottaknak az értelmezése nem a politikusok vagy a hadsereg feladata, hiszen ők nem tudósok, ezeket a dolgokat a tudományos közösségnek kell megfejtenie”

– jegyezte meg Loeb, hozzátéve, hogy reményei szerint sikerül tízszeresére növelni a projekt büdzséjét.

Az azonosítatlan repülő tárgyak tanulmányozása mellett a Galileo Projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata, amelyek a csillagközi térből „látogatnak el” a Naprendszerünkbe, valamint olyan földönkívüli műholdak kutatása, amelyek esetlegesen a Földet vizsgálhatják.

Loeb a csillagászat új ágaként tekint erre a fajta a kutatásra, amelyet „űrrégészetnek” nevez, és amellyel a Földön kívüli intelligens élet keresését (SETI) célzó – elsősorban földönkívüli rádiójelek után kutató – programot akarják kiegészíteni.

Több mint száz rejtélyes légi jelenségre nem tud magyarázatot adni az amerikai hírszerzés

Különböző kormányzati források összesen 144 esetet jelentettek 2004 óta, többségében az amerikai haditengerészet részéről.