Visszatért a korábban kiugrott likudos képviselő

Közel hét évvel ezelőtt Mose Feiglin képviselő bejelentette távozását a Likudból, és Manhigut Jehudit (Zsidó Vezetés) frakciójával befejezte évek óta tartó erőfeszítéseit, hogy megnyerje a párt irányítását. Feiglin most visszatért a korábbi pártjába — számol be az Arutz7.

Feiglin megalapította a libertárius Zehut pártot, amely a 2019-es választás során jelentős média figyelmet vont magára, de végül nem lépte át a választási küszöböt.

Miután kilépett a politikából, Feiglin a hónap elején jelentette be visszatérését a Likudba.

Feiglin Arutz Shevával beszélgetve kifejtette döntését, hogy újra csatlakozik a Likudhoz, és törekvéseit, hogy egy nap vezesse a pártot.

„Visszatértem a Likudhoz, a Likud pedig tárt karokkal fogad minket. Ez nem ugyanaz a Likud, amelyet hét évvel ezelőtt hagytam. ”

„Most egészen más helyzetben vagyunk. A zsidó többség elleni puccs volt Izraelben.

Három év nevetséges vád Netanjahu ellen, majd a végén jött Bennett és ellopott hét mandátumot, átadva azokat a baloldalnak, az araboknak és a demokráciából nem lett semmi. Netanjahu 30 mandátumot kapott, a mostani miniszterelnök pedig hatot. Ez nevetséges.”

A riporter kérdésére, miszerint parlamentáris demokráciában ilyen előfordulhat, Fieglin azt válaszolta:

„Jogilag persze. Morálisan viszont nem.

Mert amikor az emberek elmentek szavazni, nem pártokra szavaztak, hanem leginkább arra a pártra szavaztak, amelyiktől várták a miniszterelnököt. A Likudra szavazók alapvetően azt mondták, hogy Netanjahut akarják. Akik a Jaminát (Bennett pártja) választották, az hat mandátumra volt elég. Ennyien akarták Bennettet.”

Feiglin az egységkormány megalakulását az év elején „törvényes szavazatlopásnak” és „a demokrácia eltulajdonításának” nevezte. Hozzátéve, hogy Netanjahu hivatalából való eltávolításának „fő célja” az volt, hogy megállítsák Izrael zsidó többségének uralmát:

„Annak érdekében, hogy megszabaduljanak a zsidó többségtől, és nem csak Netanjahutól, úgy döntöttek, hogy felhagynak a demokrácia morális értékeivel.”

A Bennett-kormány diplomáciai ámokfutása

Bennett Abdullah-val való titkos találkozójának legriasztóbb aspektusa az a regionális kontextus, amelyben zajlott – írja Caroline Glick.