Most egy Hitler-képet lógattak ki a házuk homlokzatára Leányfalun azok, akik tavaly egy SS-zászlóval tették ugyanezt

Szombaton este 7 után 3 rendőrautó állt egy leányfalusi ház előtt, ami a település egyik legnépszerűbb részén, a Duna-parti sétányon található. A háziak ellen ugyanis legalább ketten tettek rendőrségi bejelentést – írja a 444.

Ennek oka az, hogy a ház homlokzatára Adolf Hitler náci diktátor képét akasztották ki, alatta a felirattal: „Ein Volk, ein Reich, ein Führer” (egy nép, egy birodalom, egy vezér).

Tavaly júliusban a háziak egy SS-zászlót, vagyis az Adolf Hitler-féle német náci párt, az NSDAP katonai szervezete, a Schutzstaffel zászlaját lógattak ki hasonlóképpen.

Akkor két szemtanú azonnal kihívta a rendőrséget, de a szentendrei rendőrök nem indítottak eljárást, egészen elképesztő indokolással: a helyszínre kiérve azt találták, hogy éppen születésnapi ünnepség zajlott, a háziak pedig azt állították, hogy
„(…) az elektromossághoz munkájuk révén kötődő résztvevők az ünnepelt 44. születésnapjára készítették a villám jelekkel szimbolizált zászlót. Amikor a rendőrök felhívták a figyelmüket a tiltott önkényuralmi jelképpel kapcsolatos hasonlóságra, azonnal eltávolították a zászlót. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, büntetőeljárás nem indult.”

Később mégis elindult a nyomozás, hogy azt hamarosan megszüntessék, bűncselekmény hiányában.

Az ügyészség hónapokkal később felülvizsgálta a döntést és az eljárás hiányosságaira hivatkozva új nyomozásra utasította a rendőröket.