Az NSO-hoz hasonló cégek ártanak Izrael diplomáciai érdekeinek a diaszpóraügyi miniszter szerint

Nachman Shai szerint egyes „hírszerző cégek” megfertőzték Izrael széles körben csodált csúcstechnológiai iparát, és ezzel ártanak az izraeli diplomáciai érdekeknek – írja a The Times of Israel.

„Az kémszoftver-sztori nagy károkat okoz Izrael nemzetközi megítélésének, és ezért a hírszerző cégeket vissza kellene szorítani” – nyilatkozta Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter.

Az NSO Pegasus kémprogramja a felhasználó tudta nélkül képes feltörni a mobiltelefonokat, lehetővé téve a megrendelő ügyfelek számára, hogy minden üzenetet elolvassanak, nyomon kövessék a felhasználó tartózkodási helyét, és lehallgassák a telefon mikrofonját és kameráját.

A feltételezések szerint a Pegasus újságírók, emberi jogi aktivisták és 14 államfő lehetséges megfigyelésébe keveredett, akiknek telefonszámai az Amnesty International és a párizsi székhelyű Forbidden Stories számára kiszivárogtatott mintegy 50 000 nevet tartalmazó listán szerepeltek.

Az NSO közölte, hogy a kiszivárgott információ „nem a Pegasus potenciális célpontjainak a listája”.

A vállalat továbbá kitart amellett, hogy szoftverét kizárólag a terrorizmus és más bűncselekmények elleni küzdelemre használják, az izraeli kormány jóváhagyásával.

A leleplezések azonban nagy port kavartak, és számos kormány, amelyet azzal vádolnak, hogy a Pegasus kémprogramot a másként gondolkodók és kritikusaik tevékenységének megfigyelésére használja, tagadta ezt. A listán szerepel Szaúd-Arábia, India, Marokkó, Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek is.

Válaszul Izraelben egy bizottságot hoztak létre az NSO kémszoftverével való visszaéléssekkel kapcsolatos vádak kivizsgálására.

Az NSO tulajdonosa szerint hamisítvány az ötvenezres lista

„A listán olyan országok is szerepelnek, amelyek nem ügyfeleink, és az NSO-nak egyáltalán nincs listája, amely központosítja a Pegasus összes célpontját” – közölte a cég vezetője.