Lapid: A kárpótlási-törvény súlyosan károsítja a lengyel-izraeli kapcsolatokat

A lengyel szenátus pénteken jóváhagyta a jogszabályt, mely korlátozza a nácik második világháború alatt zsidóktól ellopott és a háború utáni kommunista rendszer által államosított vagyonra vonatkozó kárpótlási igényeket – írja az Ujkelet.live 

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter (Jes Atid) bírálta a lépést, mondván, ,,Izrael nagy aggodalommal követi a holokauszt áldozataitól ellopott vagyontárgyak visszaszolgáltatásáról szóló lengyel jogszabály előmozdítását”.

Lapid továbbá megjegyezte, hogy Izrael súlyosnak tekinti ,,a jogszabályok előrehaladásának minden szakaszát. Nem fogunk engedni a holokauszt áldozatainak méltóságát, emlékezetüket és jogaikat illető határozott álláspontunkból.”

A külügyminiszter figyelmeztetett, hogy ,,a jogszabály súlyosan károsítja a Lengyelországgal fennálló kapcsolatunkat”, hozzátéve, hogy ,,Lengyelország nagyon jól tudja, mi a helyes.”

A Varsó és Jeruzsálem közötti feszültségekhez vezetett törvénytervezet módosításai most a Parlament alsóházába küldik szavazásra. Ha átmegy, az elnökhöz kerül végső jóváhagyásra.

A törvénytervezet előző változata értelmében, amelyet az alsóház már jóváhagyott, a lefoglalt vagyon visszaszolgáltatásával kapcsolatos fennálló követelések, amelyekben az elmúlt 30 évben nem született végleges döntés, megszűnnek vagy elutasításra kerülnek. Ezen túlmenően a több mint 30 évvel ezelőtt hozott közigazgatási határozatok elleni új fellebbezések szintén tilosak lennének.

A szenátus által elfogadott új módosítások értelmében három hónappal meghosszabbítják a kérelmek benyújtását a törvény hatálybalépése előtt, míg a meglévő igényeket továbbra is tárgyalják, de korlátozzák az elvesztett vagyon visszaszerzésének lehetőségét.

Gideon Taylor, a Zsidó Kárpótlási Világszervezet műveleti elnöke felszólította a parlament tagjait, hogy szavazzanak a törvény ellen. Taylor szerint a módosított törvény nem szolgáltat igazságot a felpereseknek, továbbá azzal érvelt, hogy a zsidóktól a második világháború alatt és után ellopott vagyonból Lengyelország még ma is hasznot élvez.

,,Igaz, hogy Lengyelország nagyon szenvedett a náci megszállás alatt, és szörnyű atrocitások áldozata volt. De itt olyan tulajdonról beszélünk, amelyet Lengyelország a háború után elvett, és amely a mai napig Lengyelországban van és hasznára van”.

A zsidó szervezetek és Izrael figyelmeztették Lengyelországot, hogy a törvény korlátozni fogja a második világháború után Lengyelországban hagyott zsidó tulajdonú ingatlanok utáni kárpótlási igényeket.

A cikk folytatása itt olvasható.

Borítókép: Kneszet-TV

Varsóban bekérették az izraeli ügyvivőt a közigazgatási eljárásokról szóló törvény „hibás értelmezése” miatt

Varsó nyugtalanítónak tartja a közigazgatási eljárásokról szóló, minap módosított lengyel törvénnyel kapcsolatban tett izraeli nyilatkozatokat.