Ez történt sábát alatt

Címvédő Szilágyi és izraeli érem, kizárt algériai és Budapest Pride. Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt, kicsit több, mint 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Címvédő Szilágyi

Szilágyi Áron sorozatban harmadszor nyerte meg a férfi kardozók egyéni versenyét szombaton a tokiói olimpián, míg a tekvondós Salim Omar ötödik lett 58 kilogrammban – írja az MTI.

A Vasas vívója egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott, a döntőben pedig 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét.

Tokió, 2021. július 24. Szilágyi Áron ismét megvédte olimpiai bajnoki címét a férfi kardozók egyéni versenyének döntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. Szilágyi az olasz Luigi Samele ellen gyõzött. MTI/Illyés Tibor

Szilágyin kívül eddig négy nagyszerű elődjének – Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak – sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás eddig még senkinek nem jött össze. Sőt, a férfiaknál a többi fegyvernemben sem akadt még olyan, aki ugyanabban a szakágban háromszor győzött volna az egyéni versenyben.

Társai közül a világbajnok Szatmári András és a világbajnoki harmadik Decsi Tamás egyaránt a 32 között búcsúzott.

Az áprilisban Európa-bajnok, 18 éves Salim Omar mindössze harmadik felnőtt versenyén kikapott a nyolcaddöntőben, de vigaszágra került. Ott előbb döntő fölénnyel verte thaiföldi ellenfelét, majd a bronzmérkőzésen 46-16-ra kikapott a világbajnoki címvédő dél-koreai Dzsang Dzsuntól, így ötödikként zárt. Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon szintén ötödik lett.

A Tokiói Vizes Központban megkezdődtek az úszók küzdelmei is, a nyitónapon a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen. A férfiaknál ugyanebben a számban Verrasztó Dávid is beverekedte magát a vasárnapi fináléba, Bernek Péter viszont egyéni csúcsa ellenére nem jutott be a döntőbe, s összesítésben a 13. helyen zárt.

Női 100 méter pillangón Sebestyén Dalmának a 27. helyével nem sikerült elődöntőbe jutnia, míg 400 méter gyorson Zombori Gábor a 18. helyen zárt, és nem került a fináléba.

A cselgáncsozók 48 kilós súlycsoportjában a 2012-es londoni játékokon harmadik Csernoviczki Éva győzelemmel kezdett, majd a nyolcaddöntőben kikapott a későbbi ezüstérmes japán Tonaki Funától, és helyezetlenül zárta negyedik olimpiáját.

Asztaliteniszben Majoros Bence 4-0-ra megnyerte első mérkőzését, és továbblépett a legjobb 48 közé, ahol a 22. kiemelt dán Jonathan Groth vár rá. Madarász Dóra viszont kikapott első mérkőzésén és kiesett, mint ahogy a vegyes párosok első fordulójában a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó is.

Országúti kerékpárban, ökölvívásban és sportlövészetben nem termett babér a magyar olimpikonoknak: a Giro d’Italián a rózsaszín trikót is viselő Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a mezőnyversenyt, az 57 kilós Gálos Roland első mérkőzésén egyhangú pontozással kikapott és búcsúzott, míg Mészáros Eszter a 20. helyen zárta a női légpuskások versenyszámát, így nem jutott be a legjobb nyolc lövőt felvonultató döntőbe.

Izraeli érem

Szombaton Avisag Szemberg megszerezte Izrael első érmét a tokiói olimpián – írja az Ujkelet.live.

A 19 éves takewondós a nők 49 kilogrammos kategóriában a korábbi Európa-bajnok török Rukiye Yildirimet győzte le szoros mérkőzésen 27-22 végedménnyel, ezzel bronzérmet nyerve Izraelnek.

Ez Izrael első olimpiai érme a sportágban.

,,Tudtam, hogy bevihetek még egy rúgást, meg még egyet és még egyet, egyszerűen azért, mert jobban akartam [a győzelmet]” – mondta Szemberg, leírva, mi járt a fejében a döntő pillanatokban.

A nap elején Szemberg már történelmet írt azzal, hogy megnyerte Izrael első olimpiai taekwondó-mérkőzését, 22–2-re legyőzve a Puerto Rico-i Victoria Stambaugh-t.

A következő körben Szemberg nagy vereséget szenvedett (29-5) a thaiföldi Panipak Wongpattanakittól, aki az aranyérem esélyese. Ezután Szemberg további két mérkőzést nyert a bronzéremért.

Chili Tropper izraeli sportminiszter gratulált Szembergnek, mondván, hogy „valóra váltott egy álmot, és megszerezte [Izraelnek] az első érmet az olimpia csodálatos nyitásaként. Amikor az olimpia előtt megismerkedtem vele, alázatos, ambiciózus sportolónak találtam, aki mindenre kész, hogy elérje céljait. Avisag, büszkék vagyunk rád! ”

A takewondós neve nem szerepelt azon sportolók rövid listáján, amelyeket az Izraeli Olimpiai Bizottság a játékok kezdete éremesélyesnek jósolt.

,,Másokat talán meglepett. Engem nem”- válaszolta Szemberg a győzelem után arra a kérdésre, hogy szerinte az övé volt-e a legmeglepőbb izraeli olimpiai győzelem. „Az edzőm, a családom és a párom mindig hitt bennem, és ez az, ami számít.”

Felfüggesztett algériai

Fethi Nourine algériai dzsúdós és edzője, Amar Benikhlef olimpiai akkreditációja visszavonására került szombaton, és hazaküldik őket, miután a médiának nyilatkozva bejelentették, hogy visszalépnek a versenytől, hogy elkerüljék az izraeli sportolókkal való találkozást az esemény során – írja az Ujkelet.live.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) végrehajtó bizottsága bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztették Nourine-t és Benikhlefet. Válaszul az algériai olimpiai bizottság visszavonta akkreditációjukat, mondván, hazaküldik őket, ahol további szankciókra számíthatnak.

Az IJF szerint Nourine álláspontja „teljes ellentétben áll a Nemzetközi Judo Szövetség filozófiájával”.

A fertőzöttek száma 193,1 millió, a halálos áldozatoké 4,14 millió a világon

A világon 193 165 622 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 143 105 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 192 531 709 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 135 259 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 400 655 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 610 720.

  • Indiában 31 293 062 fertőzöttet és 419 470 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 19 632 443 fertőzöttről és 548 340 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 6 015 469 fertőzöttet és 111 778 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 002 303-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 149 796-ra emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 5 662 838 a fertőzöttek száma, és 129 330-an haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 5 574 997 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 821.
  • Argentínában 4 827 973 a fertőzöttek és 103 359 a halottak száma.
  • Olaszországban 4 307 535 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 937.
  • Spanyolországban 4 280 429 fertőzöttet és 81 221 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 3 760 291 a fertőzöttek száma, 91 514 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 881 948 fertőzöttet és 75 235 halálesetet tartanak nyilván.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Gigapride Budapesten

A Budapest Pride szervezőinek közleménye szerint az idei felvonulásuk volt az eddigi legnagyobb Magyarországon. Tájékoztatásuk szerint „minden várakozást felülmúló harmincezres tömeg vett részt” a rendezvényükön – írja a 444.

Ez történt sábát alatt

Terjedő delta és tárgyaló Biden, pozitív miniszter és kölcsönadott vakcina.