Kiderült a New York Times véleményírójáról, hogy fizetett iráni propagandista

A New York Times egyik véleményírója ellen büntetőeljárás indult, mert állítólag az iráni kormány fizetett külföldi ügynöke volt. Az ügyben eljáró ügyész elmondta a bírónak, hogy Afrasiabi bűne nemcsak „lobbizás” volt a teheráni rezsim számára, hanem „propaganda terjesztése” is – írja a The Algemeiner.

Afrasiabi, aki iráni állampolgárként állandó amerikai tartózkodási engedéllyel is rendelkezik, februárban ártatlannak vallotta magát bíróság előtt. Az ügyészek szerint az iráni ENSZ-képviselet 2007 óta mintegy 265 ezer dollárt fizetett ki neki, és további egészségbiztosítási juttatásokat is kapott.

Úgy tűnik, Afrasiabi talán abban reménykedik, hogy az ellene felhozott vádakat ejtik az iráni nukleáris megállapodás esetleges megújításának keretében, amellyel kapcsolatban eddig nem jutottak eredményre a bécsi tárgyalásokon.

A New York Times még nem számolt be a munkatársa elleni büntetőjogi vádakról, és Afrasiabi cikkei továbbra is elérhetők a Times honlapján.

Irán amerikai földön akart elrabolni egy disszidens aktivistát

Az iráni hírszerzők azon voltak, hogy a nőt hajóval Dél-Amerikába (vélhetően Venezuelába) juttassák New Yorkból – közölték az amerikai hatóságok.