Először emlékeztek meg a meggyilkolt izraeli sportolókról az olimpiai megnyitón

Negyvenkilenc évnek kellett eltelnie, hogy egy olimpiai megnyitón megemlékezzenek a palesztin terroristák által lemészárolt zsidó sportolókról. 

Tokióban az olimpiai megnyitóünnepség keretei között, néma tiszteletadással emlékeztek meg a mücheni-i olimpián meggyilkolt izraeliekről – számolt be az Arutz 7.

A lépés precedens nélküli, hiszen korábban még kerek évfordulón sem volt része a megemlékezés a hivatalos megnyitónak. Az izraeli nagykövetség minden olimpián tartott ugyan megemlékezést, de az Olimpiai Biztottság nem engedte meg, hogy az olimpiai faluban legyen tartva.

Az egyik áldozat özvegye Ilana Romano részt vehetett a megnyitón.

„Végre igazságot szolgáltattak az özvegyek, szülők és gyermekek ezreinek, akiknek szeretteit megölték Münchenben. 49 éven át küzdöttünk ezért és soha nem adtuk fel. Folynak a könnyeim. Erre a pillanatra vártunk”

– mondta Romano.

Yigal Carmi az izraeli olimpiai bizottság elnöke háláját fejezte ki, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végre tiszteletet adott a 11 megölt sportolónak.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

A „büdös zsidó”, aki 75 év után világrekorderként tért vissza Budapestre

Deportálása után először jött Magyarországra Shaul Ladany, 83 éves világrekorder távgyalogló, aki nem csak a holokausztot, de izraeli olimpikonként az 1972-es müncheni terrort is túlélte.