Szenes Hanna unokaöccsének nem teszik, hogy magyarok is részt vettek a megemlékezésen

Körülbelül száz izraeli, magyar, szlovén, horvát és brit ejtőernyős részt a Szenes Hanna születésének 100. évfordulóján rendezett eseményen, megemlékezve a zsidó ejtőernyősökről, akiket a nácik által ellenőrzött területekre dobtak le harcolni. Szenes unokaöccse, Eitan kritikusan viszonyult az eseményhez. — írja a The Jerusalem Post.

„Izrael Államnak nem kellett volna bevonnia a magyar ejtőernyősöket az eseménybe – ez a családot bántja. Nem hiszem, hogy azoknak, akik meggyilkolták a nagynénémet, meg kell ünnepelnie 100. születésnapját.

Magyarországon megpróbálják a nagynénémet nemzeti hőssé tenni, de ez félrevezető és bosszantó”- mondta Eitan Szenes.

Szenes Eitan korábban is felszólalt a nagynénje magyar megemlékezése ellen. Szenes Eitan 2007-ben azért küzdött, hogy nagynénje síremlékét Magyarországról elhozassa Szdot Jám kibucba, ahol korábban élt.

Szenes Eitan akkor a JTA-nek adott interjúban kifejtette a lépés indoklását: „Izrael, különösen a kibuc, ahol a Szenes család Hanna tiszteletére szolgáló múzeumot kezdeményezett, a megfelelő hely. Itt, Izraelben, ahol az összes iskola tantervében szerepel Szenes Hanna, ellentétben Magyarországgal, ahol csak nagyon kevesen tudják, ki volt ő.”

100 éve született Szenes Hanna

„Minden este azért imádkozom, hogy tehetséges legyek” – írta naplójában a 15 éves Szenes Hanna, aki nem is sejthette, hogy egy nap Izrael nemzeti hőse lesz. A fiatalon meggyilkolt költőről 100. születésnapja alkalmából emlékezünk.