Szenes Hanna unokaöccsének nem teszik, hogy magyarok is részt vettek a megemlékezésen

Körülbelül száz izraeli, magyar, szlovén, horvát és brit ejtőernyős részt a Szenes Hanna születésének 100. évfordulóján rendezett eseményen, megemlékezve a zsidó ejtőernyősökről, akiket a nácik által ellenőrzött területekre dobtak le harcolni. Szenes unokaöccse, Eitan kritikusan viszonyult az eseményhez. — írja a The Jerusalem Post.

„Izrael Államnak nem kellett volna bevonnia a magyar ejtőernyősöket az eseménybe – ez a családot bántja. Nem hiszem, hogy azoknak, akik meggyilkolták a nagynénémet, meg kell ünnepelnie 100. születésnapját.

Magyarországon megpróbálják a nagynénémet nemzeti hőssé tenni, de ez félrevezető és bosszantó”- mondta Eitan Szenes.

Szenes Eitan korábban is felszólalt a nagynénje magyar megemlékezése ellen. Szenes Eitan 2007-ben azért küzdött, hogy nagynénje síremlékét Magyarországról elhozassa Szdot Jám kibucba, ahol korábban élt.

Szenes Eitan akkor a JTA-nek adott interjúban kifejtette a lépés indoklását: „Izrael, különösen a kibuc, ahol a Szenes család Hanna tiszteletére szolgáló múzeumot kezdeményezett, a megfelelő hely. Itt, Izraelben, ahol az összes iskola tantervében szerepel Szenes Hanna, ellentétben Magyarországgal, ahol csak nagyon kevesen tudják, ki volt ő.”