Tovább nőtt a dél-afrikai zavargások halálos áldozatainak a száma

Elérte a 215-öt a Jacob Zuma volt elnök bebörtönzését követően kirobbant zavargások halálos áldozatainak száma a Dél-afrikai Köztársaságban – közölte a kormány hétfőn.

Szintén hétfőn folytatódott Zuma ügyének tárgyalása a pietermaritzburgi legfelsőbb bíróságon, ahol – igaz, videokapcsolat formájában – először jelent meg a nyilvánosság előtt Zuma a zavargások kirobbanása óta. A 79 éves volt elnök jogi képviselői azzal érveltek, hogy a tárgyalást el kellene halasztani addig, amíg ügyfelük nem tud személyesen megjelenni rajta, illetve megjegyezték, hogy nem tudtak kapcsolatba lépni védencükkel azóta, hogy feladta magát a bíróságon.

Zumát 16 rendbeli zsarolással, korrupcióval, pénzmosással és csalással vádolják egy 1999-ig visszanyúló több milliárd dolláros fegyvermegállapodással kapcsolatban. A volt elnök tagadja az ellene felhozott vádakat.

A dél-afrikai KwaZulu-Natalban, illetve az ország legnagyobb városát, Johannesburgot is magában foglaló Gautengben július közepén törtek ki zavargások, nem sokkal azt követően, hogy előbbi tartományban megkezdte tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését a volt elnök. Zumára azért szabták ki a büntetést, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán. A zavargások később lincselésekbe és fosztogatásokba torkollottak. Utakat és vasutakat zártak le, élelmiszer- és üzemanyaghiány alakult ki egyes helyeken, önkéntes csoportok alakultak a magántulajdon védelme érdekében.

Dél-Afrika, ezen belül főként Johannesburg, ad otthont a világ egyik legnagyobb zsidó közösségének, a felmérések szerint az országban mintegy 75 ezer zsidó él, jelentős részük ortodox.

Dél-Afrikában széthasított imakendővel kötöztek meg zsidó férfiakat

Az imaházba ismeretlen tettesek törtek be, megkötözték a három ott tartózkodó férfit, majd kirabolták őket.