Németország tudta, hogy áradások jönnek, de nem használtak a figyelmeztetések

A meteorológusok szerint „a rendszer katasztrofális hibája” felelős a halálokért és a pusztításért, melyet az váltott ki, hogy egy hónapnyi eső esett két nap alatt a héten – írja a Mandiner.

A katasztrófa első jeleit kilenc napja fedezte fel egy műhold, amely 800 kilométerre keringett a Rajna folyó körüli domboknál – írta meg a The Sunday Times.

A riasztás utáni napokban egy tudóscsoport egy sor olyan előrejelzést küldött a német hatóságoknak, amelyek – mint azóta sajnos kiderült – rendkívül pontosak voltak: a Rajna-vidéket áradások sújtják majd, különösen az Erft és az Ahf folyók mentén és olyan városokban mint a Hagen és Altena.

Mégis,

a több mint egy nappal előbbi figyelmeztetés ellenére, az árvíz az áldozatok nagy részét felkészületlenül érte.

A német kormány most azt elemzi, hogy hány embernek az életét menthették volna meg, ha hallgatnak az előrejelzésekre és evakuálják a veszélyzónákat. A Bild (az egyik legnagyobb német napilap) egyenesen azt a kérdést tette fel, hogy megbukott-e a katasztrófavédelmi ügynökség.

Merkel eközben gyors pénzügyi segítséget ígért, miután ellátogatott a helyszínre.

„Önök mellett állunk. Ez egy szürreális és kísérteties helyzet, szinte azt mondanám, hogy a német nyelvben nehéz találni olyan szavakat, amelyek vissza tudnák adni a pusztítás mértékét”

– mondta Merkel a Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Adenau kisváros lakosainak, „megdöbbentőnek” nevezve a helyzetet.

Előzőleg a kancellár Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökének, Malu Dreyernek a kíséretében az Ahr folyó partján fekvő Schuldba látogatott, ahol szerda éjjel számos épület romba dőlt a gyorsan emelkedő áradás miatt. A kancellár azt ígérte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok együttesen cselekednek a természeti csapás sújtotta területek fokozatos újjáépítésének érdekében. Jelezte, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövidtávú segélyprogramot. A kancellár hangsúlyozta, hogy a mentési munkálatok „abszolút elsőséget” élveznek.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, hogy több mint 300 millió eurót készít elő gyorssegélyekre. Hozzátette, hogy a vezetőknek hosszú távú újjáépítési programot kell kidolgozniuk, ami a korábbi árvizek tapasztalatai alapján több milliárd euróba is belekerülhet.

„Szerencsére Németország olyan ország, amely ezt pénzügyileg meg tudja oldani”

– mondta Angela Merkel, aki a szeptember 26-i választások után mond le a kancellári tisztségről.

„Németország erős ország, és szembeszállunk ezzel a természeti csapással rövid-, sőt közép- és hosszú távon egy olyan politikával, amely több figyelmet szentel a természetnek és az éghajlatnak, mint az elmúlt években. Erre is szükség lesz. Gyorsabban kell harcolnunk az éghajlatváltozás ellen” – szögezte le Merkel, emlékeztetve, hogy Németországban és az Európai Unióban már érvényben vannak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését előirányzó politikák.

Röhögcsélt Merkel lehetséges utódja az áradás sújtotta helyszínen

Angela Merkel kancellár lehetséges utódja a kollégáival nevetgélt a háttérben, miközben a német elnök, Frank-Walter Steinmeier az áradások áldozatai hozzátartozóinak fejezte ki részvétét, számol be a Telex. Armin Laschet nemcsak a CDU elnöke idén január óta, de Észak-Rajna-Vesztfáia konzervatív miniszterelnöke is, így épp az esőzések miatti áradásoktól sújtott tartományok egyikének vezetője. A politikus a sajnálatát fejezte ki a szombati jelenet miatt – írja a Mandiner. A felvétel itt megtekinthető.

Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma Nyugat-Európában az áradások miatt

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta.