Izrael pénzügyi enyhítéseket fontolgathat a Palesztin Hatóság számára az amerikai követ látogatása után

Izrael fontolóra veszi az adósságbehajtás korlátozását a Palesztin Hatóság esetében a pénzügyi és politikai stabilitás biztosítására, Hady Amr amerikai követ múlt héten izraeli és palesztin tisztviselőkkel folytatott találkozóit követően – írja az Ujkelet.live.

Amr, izraeli-palesztin ügyekért felelős helyettes miniszter vasárnap érkezett a régióba. Találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadóival és a kormány vezető tisztviselőivel Rámalláhban, majd izraeli tisztviselőkkel Jeruzsálemben és Tel-Avivban.

A Haaretz napilapnak nyilatkozó tisztviselők szerint, Amr aggodalmát fejezte ki a Palesztin Hatóság pénzügyi helyzete miatt, sürgetve Izraelt, hogy növelje a Palesztin Hatóság pénzforgalmát.

A Palesztin Hatóság mély belső válságon megy keresztül a parlamenti választások elhalasztása és a palesztin biztonsági erők őrizetében tartott politikai aktivista halála után, mely tüntetés hullámot indított.

A helyzetet súlyosbítja egy pénzügyi válság, nagyrészt a koronavírus-járvány miatt.

Múlt vasárnap, a kabinet közölte, hogy Izrael 597 millió sékelt (kb. 55 milliárd Ft) vissza fog tartani a Palesztin Hatóság nevében tavaly beszedett adóbevételekből, avagy a Palesztin Hatóság teljes adóbevételének mintegy 7 százalékát, a terroristák és családjaik számára kifizetett bérek és juttatások ellensúlyozására.

Az 1994-ben aláírt gazdasági megállapodás értelmében Izrael évente több tízmillió dollárt utal át a Palesztin Hatóságnak az izraeli kikötőkön áthaladó palesztin piacokra szánt árukra kivetett adó- és vámkedvezményekre. Az átutalások kulcsfontosságú bevételt jelentenek a készpénzhiánnyal küszködő palesztin kormánynak, bár Izrael a múltban visszatartotta a kifizetéseket politikai viták miatt.

A Kneszet 2018 júliusban szavazta meg a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az izraeli kormánynak, hogy levonja a Palesztin Hatóságtól azt az összeget, amit Mahmúd Abbászék a biztonsági foglyoknak és támadás végrehajtása közben megölt terroristák családjainak fizetnek.

A múlt heti találkozói során Amr együttműködést szorgalmazott a humanitárius segélyek ügyében a Hamász terrorszervezet által irányított Gázai övezet számára.

Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének nyilatkozata közölte, Amr ,,látogatását az Egyesült Államok azon célja irányította, hogy előmozdítsa az izraeliek és a palesztinok számára a szabadság, a biztonság és a jólét egyenlő intézkedéseit, oly módon, mely kézzelfogható és elérhető a közeljövőben és azon túl… Látogatása sikeresen elősegítette az izraeliekkel és a palesztinokkal való megértés elmélyítésének célját e tekintetben”- olvasható a közleményben.

A Walla és az Axios riporterének, Barak Ravidnak nyilatkozó három izraeli tisztviselő szerint Amr Jeruzsálemben folytatott tárgyalásai során figyelmeztette az izraeli tisztviselőket, hogy a Palesztin Hatóság veszélyes gazdasági és politikai válságokkal néz szembe.

Az izraeli tisztviselők, akik részt vettek az Amrral folytatott megbeszéléseken, vagy tájékoztatást kaptak róla, azt mondták Ravidnak, hogy a tisztviselő hangsúlyozta, nagy aggodalommal tért vissza Rámalláhból. ,,Soha nem láttam rosszabb helyzetben a Palesztin Hatóságot” – mondta Amr az izraeli tisztviselők szerint, akik hozzátették, hogy Amr elmondta nekik, hogy a pénzügyi és politikai válságok együttese nagyon bizonytalan helyzetbe hozza a Palesztin Hatóságot. ,,Olyan, mint egy száraz erdő, amely lángra kap.”

A Külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni a témában.

Amr számos olyan intézkedést javasolt, amelyet az izraeli kormány megtehet a palesztin gazdaság és a Palesztin Hatóság költségvetésének segítése érdekében, és végül megerősítve pozícióját Júdea és Szamáriában.

Az Amrral folytatott tárgyalások részleteit ismerő forrás azt mondta Ravidnak, hogy mind a palesztin, mind az izraeli tisztviselőknek hangsúlyozta, hogy nem fogja őket nyomás alá helyezni, és nem könyörögni nekik, hogy tegyenek lépéseket, és ezt nekik maguknak kell megoldaniuk. ,,Ha azt szeretnétek, hogy az Egyesült Államok segítsen, szívesen megtesszük.”