Rendbehozzák a Kozma utcai zsidótemetőt

Önkéntes temetőgondozásra érkeznek a világ több országából Budapestre a jövő héten fiatalok, akiket a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezet lát vendégül az izraeli kormány támogatásával — olvasható a Bennem Élő Eredet honlapján. 

Húsz 18 és 28 év közötti résztvevőt várnak július 20-a és 27-e között Budapestre, akiket a világ egyik legnagyobb zsidó alapítványa, a Jewish Agency és az izraeli kormány diaszpóra ügyeiért felelős minisztériumának közös támogatásával látnak vendégül a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai.

A magyar szervezet Ausztráliában és Svájcban született két alapítója arról tájékoztatott, hogy az eseményre nyilvános pályázaton lehetett jelentkezni, az önkéntesek között vannak olyanok is, akik Kanadából, Izraelből vagy Fehéroroszországból érkeznek hazánkba.

A résztvevők heti 25 órában, a munkanapok délutánjain fognak állagmegőrző feladatokat ellátni a Kozma utcai zsidó temetőben.

Munkájukért cserébe fizették a repülőjegyeiket, szállást és kóser ellátást is biztosítanak számukra, és kulturális programokat – zsinagóga-látogatásokat, közösségi találkozásokat és kihagyhatatlan fürdőélményt — is szerveznek nekik.

A szervezet kommünikéjében kiemelte, hogy a program szervezésében a hazai zsidóság nem mindig tettenérhető egysége is megmutatkozott:

a legnagyobb zsidó közösségek (Mazsihisz és EMIH) tagjai is felajánlották hozzájárulásukat. Különböző alkalmakkor neológ és orthodox rabbik és közösségi aktivisták is fogadják majd a külföldi vendégeket.

A cikk folytatása itt olvasható:

Külföldi munkások a budapesti zsidó temetőben

Önkéntes temetőgondozásra érkeznek a világ több országából Budapestre a jövő héten fiatalok, akiket a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezet lát vendégül az izraeli kormány támogatásával. Húsz 18 és 28 év közötti résztvevőt várnak július 20-a és 27-e között Budapestre, akiket a világ egyik legnagyobb zsidó alapítványa, a Jewish Agency és az izraeli kormány diaszpora ügyeiért felelős minisztériumának közös támogatásával látnak vendégül a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai.