DNS-vizsgálattal üldözik a felelőtlen kutyatulajdonosokat Tel Avivban

A városi tanács jóváhagyja az adatbázis felállítását, amely kedvenceik DNS-adatainak a megadásához köti az ebtartási engedélyek kiadását — írja a Times of Israel.

Tel-Aviv innovatív módszert talált a kutyatulajdonosok rendszabályozására, akik nem takarítanak kedvenceik után a metropolisz utcáin.

A városi tanács hétfőn jóváhagyta a DNS-adatbázis létrehozására irányuló indítványt, amely kimondja, hogy a kutyatulajdonosoknak az ebtartási engedély kézhezvételekor vagy megújításakor be kell nyújtaniuk a háziállatok genetikai adatait a hatóságokhoz – jelentette a héber nyelvű média.

A jelenlegi kutyatartási engedélyek érvényessége az új rendelet hatálybalépésétől számított hat hónapon belül érvényét veszti, és az új engedélyeket csak akkor hagyják jóvá, ha a tulajdonosok átadják a DNS-adatokat – írták a jelentések.

Az előírások nem vonatkoznak vakvezető kutyákra és az állatvédő szervezetek által tartott kutyákra.

„Ezt a kiegészítő rendeletet az önkormányzat kitartó küzdelmének jegyében hagytuk jóvá azok ellen az állattartók ellen, akik a kutyájuk ürülékét az egész városban szerteszét hagyják”

— indokolt az önkormányzat.

A városi tanács szerint a korábban kiszabott a bírságok kiszabásával nem tudták elejét venni a jogsértések további terjedésének.

„A kutyák DNS-adatbázisának felállítása a városban lehetővé teszi a mintavételt az utcán heverő ürülékről, így a jogszabálynak a jogsértés elkövetését követően is érvényt tudunk szerezni a kutya tulajdonosával szemben, és ezzel visszaszoríthatjuk ezt a rossz szokást”

— közölte az önkormányzat.

Izraeli kutya lenne a világ első ismert házikedvence?

Egy 12 ezer éves észak-izraeli sírban egy kiskutya maradványaira bukkantak egy emberi csontváz karjaiban.