A Hezbollah aktívan készül egy Izrael elleni konfliktusra

A „palesztinai ellenállás és Dél-Libanon felszabadításának ünnepe” alkalmából tartott beszédében Haszan Naszrallah a radikális síita terrorszervezet a Hezbollah vezetője megdicsérte a palesztin ellenállás vezetőit a gázai háború során véghez vitt „briliáns tetteikért”, melyet összekapcsolt az IDF 2000. májusi libanoni kivonulásával. Naszrallah szerint a 2000. májusi libanoni győzelem stratégiai fordulópont volt az Izraellel folytatott harcban – olvasható Shimon Shapira és Michael Segall a Jerusalem Center for Public Affairs-ben közölt elemzésében.

Naszrallah a beszédében kifejtette, hogy a legutóbbi összecsapás jól illusztrálta, hogy „Izrael képtelen egy szárazföldi hadműveletet végrehajtani… Ez egy stratégiai kudarc… Egy másik pedig a hírszerzés hiánya, különösen a rakétakilövések megakadályozásában és a kilövőhelyek felfedezésében”.

A Hezbollah főtitkár-helyettese, Naim Kasszem szintén a palesztin ellenállást dicsérte a gázai háború során. Kasszem szerint is az IDF libanoni kivonulása fordulópont volt az Izraellel folytatott harcban, és a gázai háború is hasonló szerepet fog betölteni.

„A (palesztin) győzelem felélesztette és helyreállította a palesztin nép elszántságát a harcra. Ez egy történelmi fordulópont. Ez nem egy egyszerű győzelem. Ez egy fontos alap, amelyre mostantól az Izrael elleni harcot fogjuk építeni.  Egy új szakasz, amelynek a karakterjegyei korábban nem voltak világosak előttünk” – mondta Kasszem.

Közben a Hezbollahhoz közel álló források elárulták, hogy az iráni Forradalmi Gárda, a Hámász és a Hezbollah a gázai háború alatt egy katonai műveleti központot hozott létre Bejrútban.

Ibrahim Al-Amin, az Al-Akhbar libanoni napilap főszerkesztője az Al-Manar TV-nek 2021. június 2-án adott interjúban elmondta, hogy a Hezbollah, a Forradalmi Gárda és a Hámász tisztjei koordinálták a gázai katonai összecsapásokat, hozzátéve, hogy a Forradalmi Gárda Al-Kudsz erőinek parancsnoka, Eszmail Kaáni tábornok kétszer is Libanonba látogatott, hogy részt vegyen a parancsnoki központ megbeszélésein.

A háborúban a Hezbollah nem vett részt katonai erővel. Megelégedett azzal, hogy tüntetéseket szervezett az izraeli határkerítés közelébe, továbbá korlátozott és szimbolikus jelentőséggel kilőtt pár rakétát Izraelre, hogy kifejezze támogatását és szolidaritását a palesztinok irányába.

Azért is lehetett ez, mert a Hezbollahnak a bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanást követő érzékeny és bonyolult libanoni helyzete, valamint a Libanonban uralkodó súlyos gazdasági állapotokra is tekintettel kellett lennie. A terrorszervezet harcosai ezenkívül továbbra is részt vesznek a szíriai harcokban, mely miatt eleve számos bírálatnak vannak kitéve Libanonon belül. Az Izraellel való teljes konfrontáció pedig lehetetlen anélkül, hogy Teherán zöld lámpát adjon rá, ez pedig most elmaradt.

A konfliktus több tanulsággal is járt a Hezbollah számára, amely a jövőben minden bizonnyal törekedni fog arra, hogy tovább erősítse rakétaarzenálját, és felgyorsítsa rakétaprojektjeinek kutatását, valamint utat találjon az izraeli rakétavédelmi rendszerek megzavarására.

Egy másik nagyon fontos terület a Hezbollah számára a légvédelmi rendszerek beszerzése. Irán és a Hezbollah évek óta igyekszik fejlett légvédelmi rendszereket telepíteni Libanonba, hogy megvédjék a Hezbollah erőit az ellenük irányuló esetleges izraeli légicsapásoktól.

Ezenkívül a Hezbollah folytatja a felkészülést a galileai területek jövőbeli elfoglalására, beleértve újabb támadó alagutak építését (nemrégiben jelentették, hogy a Hezbollah több száz kilométeres alagúthálózatot hozott létre, amelynek célja az IDF erőinek megtámadása egy libanoni területen végrehajtott izraeli szárazföldi hadművelet esetén). Tekintettel Izrael új képességére az alagutak azonosítására és a Hámász-alagutaknak a művelet során okozott károkra, a Hezbollahnak biztosan újra kell gondolnia a harci alagútjainak a használatát.

Borítókép: EPA/AL-MANAR TV 

Hogyan formálta át a Hezbollah alapítója a Közel-Keletet?

Ali Akbar Mohtasamipúr volt a Homeini ajatollah egyik legfontosabb tanítványa.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.