Korábbi súlyemelő a transz sportolókról: ez katasztrófa a nők számára

Tracey Lamberchs korábbi profi súlyemelő, aki Új-Zélandot képviselte a 2016-os riói játékokon kiakasztónak nevezte, hogy biológiailag hímnemű atléták indulhatnak a nők mezőnyében. 

Lambrechst személyesen is érintette, hogy Laurel Hubbard transz atléta, aki korábban professzionális súlyemelő volt a férfiak között nőként kezdett el versenyezni. Hubbard ugyanis 2017-ben megnyerte Lambrechs súlycsoportját, és a nőnek 18 kilót kellett leadnia, hogy egy másik súlycsoportban próbáljon szerencsét – írja a Daily Wire.

Lamrerchs több interjút adott mióta kiderült, hogy Laurel Hubbard, a korábban férfiként sportoló atléta, indulhat az Olimpián.

Female weightlifter speaks out against trans athlete’s Olympics qualification

New Zealand Olympic Weightlifter Tracey Lambrechs has spoken to Sky News host Paul Murray about the difficulty athletes face in dealing with and speaking out…

2017-ben azt tanácsolták a súlyemelő edzőjének, hogy vagy visszavonul vagy kénytelen lesz másik súlycsoportban próbálkozni, mivel Hubbard minden rekordját megdöntötte.

A sportolónő elmondta, hogy frusztráló volt számára, hogy egy biológiailag férfi súlyemelő győzte őt le a versenyeken.

Tracey Lamberchs elmondta, hogy az új-zélandi nemzeti csapat tagjaként figyelmeztették rá, hogy nyíltan ne kritizálja a transz atlétákat, mert akkor kizárhatják a csapatból.

Múlt hónapban lett bejelentve, hogy a 43 éves Hubbard indulhat az Olimpián.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.