Boris Johnson az észak-írországi zsidók kivonulására figyelmeztet a kóser ellátás megakadása miatt

Boris Johnson brit miniszterelnök a zsidók észak-írországi „kivonulására” figyelmeztetett a Brexit-megállapodás keretében elfogadott jegyzőkönyv következményeként – írja az Arutz7.

A jelentés szerint Johnson azt mondta a képviselőknek, hogy a tartomány zsidó közösségének képviselői keresték meg a kormányt, és félelmüket tolmácsolták a kóser ételellátás miatt a Brexit utáni kereskedelmi szabályok alapján, amelyekről Johnson 2019-ben tárgyalt és írt alá, és amelyek januárban léptek életbe.

Bizonyítékot szolgáltatva a brit alsóház ügyben illetékes bizottságának, Johnson az élelmiszer-ellátás megakadását az új rendeletek Európai Unió általi végrehajtásával okolta, mondván, hogy az EU, és nem az Egyesült Királyság dolga, hogy engedményeket tegyen.

Ephraim Mirvis brit főrabbi és a zsidó képviselő-testület elnöke, Marie van der Zyl csatlakozott David Kale-hoz és Michael Blackhez, a belfasti zsidó közösség vezetőihez kedden, amikor találkoztak Brandon Lewis észak-ír miniszterrel, hogy fellépését kérjék a rendelet végrehajtásának elkerülése érdekében,

amely „akár véget is vethet a belfasti zsidó életnek”

– írja a The Independent.

Azt mondták, hogy a zsidó törvények által meghatározott étkezési irányelveknek megfelelő élelmiszerek szállítása a brit szárazföldről a jegyzőkönyv értelmében szeptemberben megszűnik, és figyelmeztették: „Ha a kóser ételeket és vallási tárgyakat nem lehet szállítani, akkor a közösség valószínűleg összeomlik.”

Johnson állítólag azt mondta a képviselőknek, hogy a kormány „nagyon komoly nyomás alatt van” a zsidó közösség részéről, és hogy „az élelmiszer-ágazat problémája miatt egyre nehezebb számukra időben – vagy egyáltalán – hozzáférni kóser élelmiszerhez”.

Ezután figyelmeztette az ügyben illetékes bizottságot:

„A zsidó közösség kivándorlásáról beszélnek Észak-Írországból. Nyilvánvalóan mindent meg akarunk tenni ennek elkerülése és az ügy rendezése érdekében.”

A keddi ülést követően a képviselő-testület közölte, hogy Lewis ígéretet tett a kormány támogatására a kérdésben.

„A belfasti zsidó közösség igen régi, gazdag történelemmel, ugyanakkor rendkívül sebezhető. Köszönjük a miniszter úr idejét, és sürgetjük az Egyesült Királyságot és az EU-t, hogy találjanak kreatív megoldást annak érdekében, hogy a zsidók továbbra is gyakorolhatják hitüket Észak-Írországban. ”- mondta van der Zyl.

Megnőtt az antiszemita incidensek száma az elmúlt hetekben az Egyesült Királyságban

Az Izrael és a palesztin terrorszervezetek közötti összecsapás kezdete óta 250 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma az Egyesült Királyságban.