Életre keltik Szenes Hanna hőstettét

Mintegy 150 izraeli katona a hónap végén (július 18-22) Közép-Európába utazik, egy különleges akcióval készülve Szenes Hanna magyar származású katona és költő 100. születésnapjára — írja az ujkelet.live.

Az ejtőernyős dandár parancsnoka, Juvál Gaz ezredes azt mondta hétfőn az újságíróknak, hogy az Égragyogás néven futó küldetés célja – Szenes egyik leghíresebb verse előtt tisztelegve (Eli, Eli) -, amely Szenes és 31 másik zsidó harcos ejtőernyős ugrásának megismétlését is magában foglalja, „elmélyíteni a kapcsolatot a résztvevők, az Izraeli Védelmi Erők és Izrael Állam között.”

A küldöttség élén az Izraeli Védelmi Erők mélységi hadtestének vezetője, Itai Virov vezérőrnagy lesz, Ofer Winter dandártábornok mellett, aki a hadsereg 98. hadosztályát vezeti melyben az ejtőernyős dandár van, valamint számos más vezető ejtőernyős tiszt, köztük Gaz részvételével.

Gaz szerint a küldöttség ötlete 16 hónappal ezelőtt merült fel, a tavalyi holokauszt-emléknap után. Célja, hogy bemutassa a katonáknak a zsidó partizánok szerepét a második világháború idején.

A 150 résztvevő közül mintegy 100 fog részt venni egy multinacionális közös ugrásban, Magyarország (5-10 résztvevő), Szlovénia (5-7 résztvevő), Horvátország (5 résztvevő) és Anglia (egy résztvevő) hadseregének képviselőivel.

A küldetés során a küldöttség Szlovéniába, Horvátországba és Magyarországra látogat. Az út második napján az ejtőernyősök Szlovéniában végrehajtják az ugrást, közel ahhoz a helyhez, ahol Szenes 77 évvel ezelőtt ejtőernyővel a nácik által megszállt Európába érkezett.

Az ugrás után az ejtőernyősök elindulnak a helyre, ahol Szenes csatlakozott a partizánokhoz.

A küldöttség minden tagját négy, 27 résztvevőből álló csoportba osztják, köztük egy alezredesi rangú és annál magasabb rangú parancsnokot, valamint egy holokauszttal foglalkozó vezetőt, aki végig kíséri a csapatokat az út során. Az egyik vezető Szimcha Goldin alezredes lesz, Hadar Goldin hadnagy apja, aki a 2014-es erős szikla hadművelet során esett el, és holtteste a Hamász terrorszervezet birtokában van.

Izraeli ejtőernyősök 2018-ban ugrottak először Európában Szenes Hanna emlékére, amelyről videófelvétel is készült:

🇮🇱Israeli Paratroopers Parachute Into Europe, First Time Since Hannah Senesh.

חטיבתהצנחנים #Paratroopers The troops were taking part for the first time in US Army’s European Command’s „Swift Response 18”. The Exercise Began In #German…

Amint korábban beszámoltunk róla, június 20-án a magyar Aviator Klub csapata is megemlékező ugrást hajtott végre Szenes Hanna születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából.

Szenes Hanna (Anikó) magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős 1921. július 17-én született Budapesten.

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását.

1944 márciusában értek földet, de csak májusban lépték át a magyar határt. Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta, a Margit körúti fogházba került, kínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után 1944. november 7-én a fogház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították és nemzeti hősként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen.

Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek.

Ejtőernyősök ugrottak Szenes Hanna emlékére

Az Aviator Klub csapata Izrael állam nemzeti hőse születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából egy izraeli zászlót lobogtatva ért földet a börgöndi repülőtéren.