Ez a sportújságíró nem dolgozik sábátkor – ezért tudósít az NFL-ről

Jori Epstein az NFL-szakírók között valószínűleg a legkülönlegesebbek közé tartozik: Nem dolgozik sábátkor, írt egy holokauszt-túlélő életrajzot, Dallasban él, zsidó iskolákba és táborokba és napközibe járt, és még csak 26 éves — írja a Times of Israel.

Epstein a Dallas Cowboysról tudósít a USA Todaynek. Debütáló könyve, a The Upstander: How Surviving the Holocaust Sparked Max Glauben’s Mission to Dismantle Hate” (Hogyan váltotta ki a holokauszt túlélése Max Glaubenből a gyűlölet felszámolására érzett küldetést?) című könyve – amely egy dallasi zsinagóga-társáról szól – az év elején jelent meg.

Sportújságírói karrierje a New York-i Sports Illustratednél töltött gyakornoki idővel indult, amikor a Texasi Egyetem hallgatója volt. Epstein akkor került az NFL-hez, amikor a Dallas Morning News szerkesztője, ahol digitális sportproducerként dolgozott, megértette vallási igényeit, és szabadnapokat adott neki.

Az új sportújságírók gyakran tudósítanak középiskolai vagy főiskolai futballról, ami szombaton is munkát igényel, mivel a mérkőzésekre általában péntek este vagy szombaton kerül sor.

Az NFL praktikusabb volt számára, mivel a meccsek többnyire vasárnap vannak.

Epstein elismeri, hogy szüksége volt a futballszabályok elsajátítására, de gyorsan tanult. A Cowboysról való tudósítás női riporterként nem jelentett számára problémát.

„Nagy szerencsém van, hogy olyan vezetőséggel, edzőkkel és játékosokkal dolgozhatok együtt, akik nőként is tisztelnek” – mondta. „A nők számára mindig lesznek kihívások egy férfiak által dominált iparágban. Nem hiszem, hogy ez csak a sportra jellemző.”

Epstein szerint a Cowboys tulajdonosa, Jerry Jones „nagyszerű ember”.

„A szemedbe néz, és nagyon őszinte. Az egész csapat nagyon tisztelettudó” – mondta.

A játékosok érdeklődést mutattak Epstein zsidósága, valamint Glauben életrajza iránt. A wide receiver (szélső elkapó játékos a futballban) Amari Cooper a héberről kérdezte őt, emlékezett vissza.

A könyv megírása körülbelül öt évig tartott, és nagyrészt a COVID-járvány kitörése előtt fejeződött be, bár néhány utólagos interjút személyesen készített maszkban és a szociális távolságtartás szabályainak betartása mellett. Néhányat telefonon vagy Zoomon.

Epstein 17 évesen hallotta a most 93 éves Glaubent beszélni egy lengyelországi March of the Living (Az Élet Menete) esemény során. Mindketten a Shearith Israel gyülekezetbe jártak, ahol a nő időnként Tóraolvasó volt, és a férfi a bimánál [emelvényen] áldást mondott mellette.

Az utazás során Epstein jegyzeteket készített Glauben tinédzser közönségének tartott beszédéről – néhány esetben olyan részleteket, amelyeket Galuben soha nem hozott nyilvánosságra. A könyv ötlete ezekből a jegyzetekből származott volna, de csak 2016-ban állapodtak meg abban, hogy megírja a könyvet.

Miért bízta Glauben, aki 15 éves volt, amikor túlélte a Majdaneket és több más haláltábort Epsteinre, hogy megírja a történetét?

„Ez egy jó kérdés” – mondta Epstein, aki a dallasi Yavneh Akadémián végzett. „Látta, hogy őszinte vagyok, és törődöm vele. Azt hiszem, egyikünk sem bízott száz százalékig a másikban, amikor elkezdtük, de ahogy jobban megismertük egymást, nagy bizalom alakult ki közöttünk.”

Epstein horrorral és humorral, könnyekkel és nevetéssel tölti meg a könyvet, miközben bepillantást nyerhetünk kegyetlen témájába. Glauben részleteket mesélt egy fejről, amely egy lefejezés során az ölébe esett, és arról, hogy egy náci elvitte egy szobába, ahol a többiek elmondása szerint szexuális zaklatások történtek. A szüleit és a testvérét megölték.

Epstein szerint e szörnyűségek ellenére Glauben igyekszik elengedni a gyűlöletet, és célja a nevelés. Számos főiskolán és más iskolában beszélt már az élményeiről. A hallgatósága többnyire nem zsidókból áll.

A holokausztot meg nem történtté tenni nem tudja, de ez egy módja annak, hogy célt teremtsen a múltból, azáltal, hogy a történetét más generációknak tanítja” – mondta Epstein. „Azt hiszem, az első Élet Menete erőt adott neki, mivel látta, hogy élete legrosszabb fejezetét jóra tudja fordítani az emberek tanításával.”

A könyv nem ér véget Glauben felszabadulásával. Ezután feleségül vett egy Frieda nevű nőt, akinek tetszett, ahogyan táncolt – egyszer tangót tanított egy táncstúdióban. Számos állása volt, többek között egy ruházati beszállító cég tulajdonosaként is dolgozott.

Glauben a túlélők egy kiválasztott csoportjába tartozik, akik részt vesznek a holografikus technológiában, amely lehetővé teszi, hogy a nézők egy dallasi holokausztközpontban kérdéseket tegyenek fel „neki”. A választ az 1146 előre felvett válasza közül az egyik adja meg.

Epstein a könyvhöz Glauben mind a hét unokájával készít interjút. Ők hősként tekintenek rá – és azon tűnődnek, hogy mi lett volna másképp, ha nem éli át a holokausztot.

„Elkötelezett arra, hogy inspiráció és motiváció legyen, nem pedig csak egy megemlékezés” – mondta unokája, a 36 éves Sarah a könyvben.

Epstein szerint Glauben lendülete lenyűgöző volt.

„Mondtam neki, hogy 8 és 10 között hívhat” – emlékezett vissza. „Azt mondta, ’11-kor miért nem hívhatom?'”

Biden elnök letérdelt Rivlin haredi kabinetfőnöke előtt

Joe Biden elnök a hét elején szokatlan gesztussal fejezte ki tiszteletét izraeli kollégája kabinetfőnöke iránt.