Dél-Korea kapja a palesztinok által visszautasított 700 ezer vakcinát

Izrael mintegy 700 ezer rövidesen lejáró szavatosságú adagot küld Dél-Koreának a Pfizer oltóanyagából a két ország között kedden aláírt megállapodás értelmében – jelentette be Naftali Bennett miniszterelnök, aki mindkét ország számára „win-win” helyzetnek nevezte az üzletet — írja a Times of Israel.

Az alku hetekkel azután jött létre, hogy a Palesztin Hatóság visszalépett egy hasonló megállapodástól, mondván, hogy a vakcinaadagok túl közel vannak a lejárati dátumhoz, annak ellenére, hogy Izrael ezeket használja a tizenévesek beoltására.

A Szöullal kötött megállapodás értelmében Izrael azonnali felhasználásra szállít olyan adagokat, amelyeknek a hónap végén lejár a szavatossága. Cserébe Izrael ugyanennyi adagot kap az év későbbi szakaszában dél-koreai megrendelésekből.

„Továbbra is megvédjük az izraeli állampolgárok életét” – mondta Bennett egy nyilatkozatban.

„A vakcinák hatékonyak és életmentők – ez tény. Olyan cserében állapodtunk meg, amely mindkét fél számára előnyös. Dél-Korea a meglévő készleteinkből kap oltóanyagokat, melyeket a jövőbeni megrendeléseikből kapunk majd vissza ” – mondta Bennett.

A megállapodásról az izraeli egészségügyi minisztérium a külügyminisztériummal és a Nemzetbiztonsági Tanáccsal együtt tárgyalt.

A közlemény szerint a megállapodás a Pfizerrel együttműködve, az elmúlt napokban Bennett és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla között folytatott többszöri megbeszélést követően jött létre.

A megállapodás a következő napokban lép hatályba, miután Dél-Korea megvizsgálja az oltóanyagokat – áll a közleményben. A koreai vakcinák valamikor 2021 negyedik negyedévében érkeznek Izraelbe.

A Szöullal kötött megállapodásra azután került sor, hogy a Palesztin Hatóság aláírt, majd visszalépett egy hasonló megállapodástól Izraellel.

Júniusban Rámalláh közölte, hogy felmondja a megállapodást, amelynek értelmében mintegy 1 millió adag Pfizer vakcinát adtak volna át a Palesztin Hatóságnak, hivatkozva az adagok közeli lejárati idejére. A Palesztin Hatóság közölte, hogy visszautasította a június végén lejáró, mintegy 100 000 adagból álló első szállítmányt.

A jeruzsálemi egészségügyi minisztérium azonban meglepetését fejezte ki a lépés miatt, és közleményében azt írta, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyagadagjai „tökéletesen épek” és „minden tekintetben megegyeznek a jelenleg Izrael állampolgárainak adott oltóanyagokkal”.

A tisztviselők szerint bevett gyakorlat, hogy olyan oltóanyagokat használnak, amelyek lejárati ideje közel van, és amíg a dátum nem telt el, a gyártók tökéletesen biztonságosnak ítélik őket.

Izraelben a jelentések szerint 1,4 millió adag oltóanyag jár le július végén, és Bennett azt reméli, hogy a lehető legtöbbet fel tudja használni belőlük azzal, hogy július 9-ig 300 000 12-15 éves gyermeket oltanak be, így elegendő idő marad a második adag beadására.

Izrael több millió vakcinát vásárolt a Pfizertől, és az első országok között volt, amelyek tavaly év végén kapták meg azokat, egy meg nem nevezett összegért. Annak ellenére, hogy több millió fel nem használt adaggal rendelkezik, áprilisban Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök alatt további 18 millió adagról kötött megállapodást, arra az esetre, ha szükség lenne az emlékeztető oltásokra. Ezek a dózisok még nem érkeztek meg.

Izrael több mint 9,3 milliós lakosságából több mint 5,6 millió ember kapott legalább egy oltást. Közülük közel 5,2 millióan kaptak második adagot is.

Bennett az elmúlt napokban többször is beszélt a Pfizer vezérigazgatójával

Szóba kerültek Izrael aggályai a lejáró COVID vakcinákkal kapcsolatban, és az új oltóanyag-szállítmányok szükségessége.