Antiszemita provokáció Lengyelországban

Egy lengyelországi ultranacionalista ifjúsági mozgalom tagjai több tonna építési törmeléket hagytak a varsói izraeli nagykövetség előtt, hogy így tiltakozzanak a kárpótlást korlátozó jogszabály izraeli bírálata ellen – írja a Zsido.com.

Az Összlengyel Ifjúság nevű csoport tagjai téglafal-darabokat hagytak ott “ez a ti tulajdonotok” feliratú táblával – jelentette a Polska Times hírportál.

A tudósítás szerint a tiltakozók azzal érveltek, hogy a második világháború után elkobzott ingatlanok és egyéb vagyontárgyak visszaszolgáltatására vonatkozó követelések olyan helyekre vonatkoznak, amelyek a második világháború alatt nagyrészt elpusztultak, és így értéktelenek.

Az akció előzménye, hogy a lengyel parlament alsóháza, a Szejm a múlt héten elfogadott egy törvényjavaslatot, amely 30 éves korlátot szab a közigazgatási határozatok megfellebbezésére. Ha ezt a szenátus elfogadja, és az elnök aláírja, a törvény a lengyel bíróságok előtt támadhatatlanná teszi a holokauszt utáni vagyonelkobzások nagy részét.

Az izraeli külügyminiszter Jair Lapid elítélte a törvényjavaslatot – írja a jpost.com. Ez egy nyílt támadás a holokauszt túlélői és leszármazottai ellen – írta a Twitteren. “Nem ez az első alkalom, hogy a lengyelek megpróbálnak szemet hunyni afelett, amit Lengyelországban a holokauszt idején tettek”.