Kreml: Washington áll a brit romboló provokációja mögött

Az Egyesült Államok áll az olyan provokációk mögött, mint amilyent nemrégiben egy brit romboló követett el az orosz területi vizeken a Krím közelében – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva.

Peszkov szerint „a romboló ebben az esetben csak eszköze volt a provokációnak”. Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai interaktív televíziós fórumán még a lajstromszámát is elmondta fejből annak az amerikai felderítő gépnek, amelyet előzetesen a helyszínre vezényeltek. A szóvivő azt mondta, hogy a feladat a szűk keresztmetszetek, gyengeségek kimutatása volt az orosz védelmi rendszerben, akárcsak a válaszintézkedések megfigyelése.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország „keményen” fog reagálni az efféle „tudatos és jól megszervezett provokációkra”.

A Defender brit rombolót július 23-án az orosz fegyveres erők figyelmeztető lövésekkel és bombavetéssel kényszerítették irányváltoztatásra az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím partjainak közelében.

Az orosz szóvivő konstruktívnak nevezte az orosz-amerikai genfi csúcstalálkozót. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy egy amerikai elnök belpolitikai okokból nem mondhat olyat, hogy az Egyesült Államoknak jó kapcsolatok kellenek Oroszországgal.

Peszkov a NATO-t a destabilizáció elemének nevezte a kontinensen. Azt mondta, hogy a szövetséggel az ultimátumok nyelvén beszélni lehetetlen, de mégis szükség van a párbeszédre. Törökországot hozta fel példának arra, hogy Oroszország NATO-országokkal is tud konstruktív kapcsolatokat kiépíteni.

Stoltenberg: Oroszország és Kína autoriter módszerekkel próbálja aláásni a nemzetközi rendet

A NATO-főtitkár szerint a NATO Kínát nem tekinti ellenfélnek, jóllehet a legnagyobb kelet-ázsiai ország megfigyeli saját állampolgárait, elnyomja a másként gondolkodókat, a vallási kisebbségeket, és fenyegetően lép fel szomszédai ellen.

Az EU-ról szólva elmondta, hogy Berlin és Párizs párbeszédet kíván folytatni Moszkvával, de az unió „fiatal” tagjai blokkolják ezt a kezdeményezést. Kifogásolta, hogy a balti államok amerikai repülők és erők fogadásával fokozzák a feszültséget a kontinensen.

A szóvivő azzal vádolta Ukrajnát, hogy törekvései a minszki megállapodások „elmosódását” szolgálják, azokat nem akarja végrehajtani. Ezt nevezte a rendezés fő problémájának. Peszkov szerint elfogadhatatlan Kijev álláspontja, miszerint Oroszország részese a Donyec-medencében zajló konfliktusnak.

Moszkva a minszki megállapodások kezesének tekinti magát.

Peszkov leszögezte, hogy Moszkva nem fog szemet hunyni több millió kelet-ukrajnai lakos szenvedése fölött, és továbbra is humanitárius segélyt fog szállítani a régióba.

The Washington Post: Oroszország fejlett műholdat fog eladni Iránnak

Az amerikai lap szerint a technológia segítségével Irán az egész Közel-Keleten nyomon tudja követni potenciális katonai célpontjait.