Karra helyezhető tapasszal mutatják ki a tüdővészt izraeli tudósok

Az izraeli Technionban gyors, nem-invazív diagnosztikai technikát fejlesztettek ki a tuberkulózis felismerésére.

Az új módszer azon alapul, hogy egy bőrre ragasztható tapasz segítségével felfogják a bőrön át felszabaduló vegyületeket és mesterséges intelligencia segítségével elemzik azokat – írja a zsido.com. A gyors és kellemetlen beavatkozásoktól mentes módszert a haifai Technion – Izraeli Technológiai Intézet kutatói fejlesztették ki. Az A-patch névvel illetett eszköz engedélyeztetése klinikai fázisban van és már most igen nagy iránta az érdeklődés. A tapasz belső részében nedvszívó anyag van, mely a bőrön át felszabaduló anyagokat gyűjti magába. A tapaszt a páciens karjára kell felhelyezni.

A tuberkulózis vagy tüdővész még napjainkban is több mint egymillió áldozatot szed évente. 2018-ban világszerte 1,5 millióan, 2019-ben pedig 1,4 millióan haltak meg e betegségben.

Az Egészségügyi Világszervezet éves jelentése szerint számos országban nincsenek meg a megfelelő eszközök a betegség felismerésére és sikeres kezelésére, különösen a koronavírus okozta világjárvány közepette. A járvány kitörése előtti években ugyanis jelentős javulást értek el az érintett országok a diagnózis és a kezelés terén, ám a pandémia véget vetett ennek az örvendetes trendnek.

Haik-Vishinkin: Tuberculosis skin detection

No Description

„A tuberkulózis korai jelei nem specifikusak a betegségre, ami bonyolítja a felismerést. Ráadásul a jelenleg rendelkezésre álló módszerek rendkívül lassúak, emellett időnként nagyon drágák és bonyolultak is olyan körülmények között, amikor csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre források” – magyarázta a Technion csapatának illetékese, aki elmondta, hogy a nyálból vett minta ára 2 dollár 60 cent és 10 és fél dollár között mozog, ami megfizethetetlenül drága olyan helyeken, ahol az emberek napi egy dollárból élnek. Egy másik teszttípus, melynek segítségével baktériumtenyészetből mutatják ki a betegség jelenlétét, 4-8 hét, vagyis egy-két hónap alatt ad eredményt. Ez idő alatt a páciensnek több alkalommal el kell látogatni az orvoshoz, hogy véglegesítsék a diagnózist és megtalálják a megfelelő kezelést. Az új, gyors és nem invazív módszer tehát valóban áttörést hozhat a páciensek és az orvosok, valamint a járvány által megtépázott egészségügyi rendszerek számára a kérdésben.

A teljes cikk itt olvasható el.

Izraeli tudósok szerint a kefír hatásos a koronavírus bizonyos tünetei ellen

A kefirben olyan molekulákat azonosítottak, melyek hatékonyan kezelik a cikotinviharokat.