Káosz Kamala háza táján — panaszkodnak az alelnök stábjának tagjai

Több tucat tanácsadó panaszkodott a Politicónak az alelnökről, mivel állításuk úgy bánnak velük, mint a „sz***al”. 

Amikor Kamala Harris alelnök a múlt héten végre meghozta a döntést, hogy ellátogat a mexikói határra, a saját embereit is váratlanul érte a hír. Harris csapata régóta küzd az alacsony morállal, valamint az alacsonyabb beosztásban lévők és a vezető tisztviselők közötti bizalmatlansággal. A belső frusztráció nagy része Tina Flournoy, Harris kabinetfőnöke körül csoportosul, aki a demokraták politikai veteránja, és az év eleje óta dolgozik Harris mellett. – írja a Politico.

Nemrég 22 jelenlegi és volt alelnöki tanácsadó és kormányzati tisztviselő számolt be a feszült és időnként borús irodai légkörről. A tanácsadók szerint Flournoy – nyilvánvalóan Harris védelmére törekedve – olyan elszigetelt környezetet teremtett, ahol az ötleteket figyelmen kívül hagyják, vagy durva elutasítással fogadják, és a döntések elhúzódnak.

Elmondásuk szerint Harris gyakran nem hajlandó felelősséget vállalni a kényes ügyekben, és a munkatársakat hibáztatja a negatív eredményekért.

Ez nem egy egészséges környezet, az emberek gyakran érzik úgy, hogy rosszul bánnak velük. Ez nem egy olyan hely, ahol az emberek azt tapasztalják, hogy támogatják őket, hanem egy olyan, ahol úgy bánnak velük, mint a sz***al”. – nyilatkozta az egyik munkatárs.

Az alelnök tanácsadói közül sok azt mondták, hogy más munkalehetőséget keresnek. Mások már rég távoztak. Az elmúlt napokban két vezető munkatárs, Karly Satkowiak és Gabrielle DeFranceschi is elhagyta a Harris csapatot, amit a Harris-stáb régóta tervezett távozásként kommunikált, azonban ezt két másik, az ügyet ismerő személy is vitatta.

Harris személyzeti problémái nem jelentenek újdonságot. Azok, akik korábban neki dolgoztak, „irányított káoszként” jellemezték a nála töltött időszakot. „A főnök elvárásai nem mindig voltak kiszámíthatóak” – mondta Harris egyik korábbi szenátusi tanácsadója.

Kamala elnökválasztási kampánya is az ujjal mutogatás és szivárogtatások közepette omlott össze. Harris a végére szinte mindenkit kirúgott a kampánystábból.

Harrist alelnökként már korán megbízták azzal, hogy foglalkozzon a déli határra érkező bevándorló áradattal. Ezzel azonnal a konzervatív kritikák középpontjába került, akik azt követelték, hogy személyesen menjen a déli határra felmérni a helyzetet.

Harris tanácsadói heteken át azzal érveltek az alelnöknek nem kell azonnal odamennie, hogy helyesen ítélje meg a helyzetet. Ehelyett inkább elrepült azokba az országokba, ahonnan a bevándorlók érkeznek és amelyeken áthaladnak.

Azonban guatemalai és mexikói útnak is megvoltak a maga buktatói. Az NBC Newsnak adott interjújában Harris azon viccelődött, hogy miért kéne elmennie a határra, hiszen még Európában sem járt.

Hetekkel később Harris végül úgy döntött, hogy mégis megteszi az El Pasóba vezető utat. A csapata ragaszkodott ahhoz, hogy ez nem a kritikusainak adott válasz volt, ugyanakkor más tanácsadói és bizalmasai azt mondták, hogy ez nyilvánvalóan nem igaz.

Az sem segített a helyzeten, hogy a határon tett látogatás sietősen összeállítottnak tűnt, amit jól szimbolizált a Harris által tartott sajtótájékoztató, amelyet indulás előtt egy repülőgép felbőgő motorja mellett igyekezett megtartani.

Harrisnek a kiszivárogatatások nem tesznek jót, különösen annak fényében, hogy úgy tűnik van némi ellentét Biden és Harris tábora között. Harris irodája ugyanis állítólag gúnyosan „Titanicnak” nevezi a fehér házi stábot, míg Biden jóval kevesebb feladatot ruház alenökére, mint amire néhányan számítottak.

Fotó: EPA/Ken Cedeno / POOL