Ilhan Omar szerint képviselőtársai „nem partnerek az igazság keresésében”

A demokrata kongresszusi képviselő azt nyilatkozta, nem bánta meg, hogy Izraelt és az Egyesült Államokat a Hámásszal és a tálibokkal egy csoportba sorolta – írja a Times of Israel. 

A CNN-nek adott interjúban Omart néhány korábbi, a zsidó államot bíráló megjegyzéséről kérdezték, köztük egy 2012-es tweetről, amelyben azt állította, hogy Izrael „hipnotizálta a világot”, és egy másik, 2019-es megjegyzéséről, amelyben arra utalt, hogy zsidók pénze áll az amerikai tisztségviselők Izrael barátsága mögött.

Bármikor örömmel fogadtam, tudja, amikor a kollégáim kérték, hogy beszélgessünk, hogy tanuljak tőlük, hogy tanuljanak tőlem. Azt hiszem, nagyon fontos, hogy ezek a képviselők rájöjjenek, hogy nem voltak partnerek az igazság keresésben” – mondta a minnesotai demokrata képviselőnő.

„[Képviselőtársaim] nem egyformán elkötelezettek az igazság keresésében a világban… Én ezt továbbra is folytatni fogom. Fontos számomra, mint olyasvalaki számára, aki tudja, milyen érzés úgy megtapasztalni az igazságtalanságot, ahogy a kollégáim nem, hogy hangot adjak az elszámoltathatóságnak” – tette hozzá Omar, aki szomáliai menekültként költözött az Egyesült Államokba.

Nem egyértelmű, hogy ezzel Omar konkrétan azokra a zsidó képviselőkre célzott-e, akik kritizálták őt, mivel a műsorvezető kissé homályosan tette fel neki a kérdést. Úgy tűnt, inkább a képviselőházban őt ért általános kritikákra reagált.

Omar később még tweetelt az ügy kapcsán: „Tudom, hogy sok kollégám – zsidó és nem zsidó – mélyen osztozik [az] igazságtalanság elleni küzdelem iránti elkötelezettségben… a fekete közösség és a zsidó közösség történelmileg egymás mellett állt az igazságtalanság elleni küzdelemben, és történelmünk során szembesültünk a különbözőségünkön alapuló megosztási törekvésekkel… szolidárisnak kell lennünk egymással”.

Tapper arra a kérdésére, hogy zsidó kollégái miért tekinthetik antiszemita kijelentéseknek a múltban tett megjegyzéseit, Omar azt mondta, hogy „nyilvánvalóan tisztáztam magam és bocsánatot kértem, amikor úgy éreztem, hogy a szavaim sértőek”.

A muszlim vallású Omar ezután azzal vádolta néhány kollégáját, hogy „iszlamofób” módon viselkedik.

Omar nyilatkozatát követően a konzervatív zsidó csoportok gyorsan bírálták a kijelentéseit.

Avi Mayer, a pártfüggetlen Amerikai Zsidó Bizottság kommunikációért felelős ügyvezető igazgatója szerint Omar szavai „a klasszikus antiszemita témákból merítenek, amelyek zsidó klánokról szólnak, és arról a felfogásról, hogy a zsidók csak magukkal törődnek”.

A republikánus törvényhozók is támadták Omart a kijelentéseiért, Tom Cotton arkansasi szenátor pedig felvetette, hogy miért nem távolították el már a képviselőnőt a képviselőház külügyi bizottságából.

Ilhan Omar egy fanatikus antiszemita, akinek nem okoz gondot a zsidók befeketítése, még a saját pártjában sem” – tweetelte Andy Biggs arizonai képviselő.

Fotó: Flickr/Paris Malone

Ilhan Omar, a demokraták és a zsidók

Azok a zsidók, akik azt hiszik, hogy a progresszív politika és a woke kultúra felkarolása megvédi őket, durva kiábrándulásnak néznek elébe.