67 sírkövet rongáltak meg egy lengyelországi zsidó temetőben

A Bielsko-Bialában történt sírgyalázás a harmadik ilyen eset 2015 óta; a rendőrség nyomoz — tudta meg a Times of Israel.

Több tucatnyi sírkövet döntöttek le, és többet meg is semmisítettek egy lengyelországi zsidó temetőben.

Az incidens, amely 2015 óta a harmadik ilyen eset volt, szombaton történt, melynek során 67 sírt gyaláztak meg a dél-lengyelországi Bielsko-Białában – írja a Zrzutka hírportál. A rendőrséget értesítették, akik vizsgálják az esetet. Gyanúsítottak nincsenek.

A Bielsko-Biała-i temetőt a 19. század első felében alapították, és ma is használják. Négy, az első világháborúban elesett muszlimot is ott temettek el.

2000 júniusában emléktáblát avattak a temetőben a második világháborúban a lengyel hadseregben harcoló Bielsko-Biała-i zsidók tiszteletére.

A temetőben 2015-ben két vandál incidenst dokumentáltak.

A múlt héten Lengyelországban Wroclawban több gyerek 63 zsidó sírkövét döntötte le, mert a táblákból várat akartak építeni – mondták a rendőrségnek. Az öt 12 éves gyerek több napon át munkálkodott a projekten az ország nyugati részén található, használaton kívüli temetőben.

Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben

A romániai zsidó hitközség elnöke kíváncsi, hogy ezúttal az erős szél, vagy a „szokásos kiskorúak” lesznek-e a felelősök.