Iszlamista merénylet lehetett a németországi késelés

A német nyomozók kedden közölték, hogy iszlám szélsőséges indítékra gyanakszanak egy szomáliai férfi múlt pénteki halálos áldozattal járó késes támadása mögött — írja az Arutz7, izraeli hírportál németországi forrásokra hivatkozva.

A bajor állam hatóságai szerint egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a gyanúsított szomáliai menedékkérő, aki korábban mentális problémákkal küzdött és csak ideiglenesen kapott engedélyt a Németországban maradásra, radikalizálódhatott – jelentette az AFP.

„A bajor Központi Extrémizmus és Terrorizmus Iroda átvette a vizsgálatot, mert valószínűsíthető az iszlamista indíték” – közölték a bajor államügyészek és az állami bűnügyi nyomozóiroda a hírügynökség által idézett közleményében.

A 24 éves férfi pénteken Wurzburg városában őrjöngött, három nőt halálra szúrva és további hat embert súlyosan megsebesítve.

A szomáliai gyanúsított, aki 2015-ben érkezett Németországba, a belvárosban kezdte ámokfutását, először egy háztartási cikk boltban, később átment egy bankba. A járókelők nem sokkal később sarokba szorították, majd a rendőröknek sikerült megállítaniuk, miután combon lőtték.

A nyomozók olyan iratokat találtak, amelyek azt mutatják, hogy a férfit korábban pszichiátriai intézményben kezelték, és a rendőrség szerint korábban nem volt a hatóságok számára ismert iszlamista.

A bajor hatóságok szerint számos tényező valószínűsíti az iszlám szélsőséges indíték valószínűségét, köztük tanúk beszámolói, amelyek szerint a gyanúsított „Allahu Akbar” -t kiáltott gyilkosságok alatt és őrizetbe vétele után kórházi ágyáról is „dzsihádról” beszélt.

Németországot az elmúlt években számos hasonló terrortámadás érte.

Az egyik támadás során egy 17 éves, afgán férfi baltával támadta az utasokat egy vonaton Wurzburgban, mielőtt a biztonsági erők agyonlőtték volna.

Egy másik incidens során egy támadó bombát hozott működésbe egy ansbachi étteremben, megölve magát és 12 embert megsebesítve.

A legsúlyosabb ilyen támadás 2016 decemberében történt, amikor Anis Amri tunéziai terrorista 12 embert megölt és több tucatot megsebesített, amikor teherautóval hajtott be egy berlini karácsonyi vásárba.

Október elején egy késes támadó megölt egy turistát, egy másikat pedig súlyosan megsebesített Drezda városában. Az ügyészek később azt mondták, hogy az esetet terrortámadásként kezelik.

Az Európa Tanácsnak nem tetszik az osztrák „iszlám térkép”

A térkép a politikai iszlám térnyerése elleni osztrák program egyik eleme.