Izrael meg kell semmisítsen 800 ezer vakcinát, hacsak nem jelentkezik érte valaki

Több, mint 1 millió 400 ezer koronavírus elleni Pfizer-BioNtech vakcinának jár le a szavatossága július végén, melyből 800 ezerre az oltási hajlandóság lassulása miatt valószínűleg nem lesz szükség a zsidó államban. A vakcinák értéke többmillió dollár – írja a Times of Israel.

Mindeközben Izrael a Delta-variáns megjelenésével küzd, mintegy 600 ezer vakcinát 12 és 15 év körüli fiataloknak készülnek beadni.

Izrael számos országgal áll tárgyalásban a szavatosság lejárta miatt hamarosan használhatatlan oltóanyag átvételéről, a Haaretz izraeli lap szerint három ország is komoly érdeklődést mutat. Izrael mindeközben a Palesztin Hatóságnak is biztosít további vakcinákat.

A zsidó államban, a 8 millió lakosból mintegy 5 és fél millió kapta meg a védőoltás legalább első dózisát, jelenleg napi 13 ezer embert oltanak, ezzel a sebességgel, látva a vakcina felvételével kapcsolatos lassulást, július 21-ig 300 ezer embert fognak tudni beoltani.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „bűn, ha valaki nem oltatja be magát.”

Az izraeli egészségügyi minisztérium közlése szerint mintegy 255 új megbetegedést regisztráltak az országban, mely növekvő tendenciát mutat. Izraelben 1 425 az aktív esetszám,

ugyanakkor mindösszesen csak 43 beteg szorul kórházi ellátásra és közülük is csak alig felének súlyos az állapota.

Újra fel kell venniük a maszkot az izraelieknek

Péntek déltől újra maszkba kell lenni az izraeli belterekben, annak ellenére, hogy mindössze 227 új pozitív teszt volt az elmúlt 24 órában.