Blinken a terrorizmus elleni harc folytatására sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatására sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Rómában a Washington vezette, 83 államból és nemzetközi szervezetből álló terrorellenes koalíció tanácskozásán.

Mint mondta, az utóbbi években jelentős sikereket értek el, „de még sok elintézendő munka van”.

Blinken figyelmeztetett, hogy az iszlamista szervezet még mindig képes nagyobb terrorcselekmények elkövetésére Irakban és Szíriában. Ezzel összefüggésben felidézte a mintegy harminc halálos áldozatot követelő januári bagdadi merényletet. Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, amit az Iszlám Állam afrikai terjeszkedése jelent.

Blinken szót emelt a Szíriában bebörtönzött külföldi dzsihadisták hazaszállítása és bíróság elé állítása mellett is.

Elfogadhatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség által üzemeltett táborokban a terrorszervezet tízezer harcosát tartják fogva.

„Ez a helyzet egyszerűen tűrhetetlen. Nem maradhat fel beláthatatlan ideig. Az Egyesült Államok felszólítja a származási országokat, köztük koalíciós partnereit, hogy fogadják vissza, rehabilitálják és amely esetben lehetséges, vonják felelősségre állampolgáraikat” – emelte ki Blinken.

E tekintetben Blinken Kazahsztán erőfeszítéseit méltatta. Felidézte, hogy az ázsiai ország több mint 600 szélsőségest és azok családtagjait szállítatta haza és vonta be rahabilitációs programokba.

Az amerikai külügyminiszter további 436 millió dollár (130 milliárd forint) humanitárius segélyt ígért a konfliktusövezeteknek. Hozzátette, hogy ezzel az Egyesült Államok szíriai polgárháborúval kapcsolatban folyósított segélyei összesen 13,5 milliárd dollárra (4 ezer milliárd forint) gyarapodnak.

A világ nem veheti félvállról az Iszlám Állam terroristái jelentette fenyegetést, amely különösen Afrikában ad okot aggodalomra – jelentette ki Luigi di Maio olasz külügyminiszter a tanácskozáson. A tárcavezető szerint az Egyesült Államok és partnerek támogatásával egy nemzetközi munkacsoport létrehozását javasolták, hogy szembe szegüljenek a dzsihadisták fenyegetésével a fekete kontinensen.

Di Maio arról is beszélt, hogy Róma és Washington kapcsolatai jóval fontosabbak Róma és Peking viszonyánál.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki Olaszország és Kína kapcsolatai miatt, különösen mióta a korábbi olasz kormány megállapodásokat írt alá 2019-ben a kínai Egy Övezet Egy Út (más néven: Új Selyemút) kezdeményezés keretében.

„Erős kereskedelmi partnere vagyunk Kínának, történelmi a kapcsolatunk, de mindezt össze sem lehet hasonlítani az Egyesült Államokkal fennálló, értékekre alapuló szövetségünkkel” – mondta Di Maio.

Az olasz tárcavezető kiemelte, hogy országa fokozza részvételét a NATO iraki missziójában és kész átvenni annak irányítását Dániától.

A nigériai Boko Haram egy része hűséget esküdött az Iszlám Államnak

A videót az Iszlám Állam médiaszervezete készítette, és több száz fegyveres férfi látható rajta, amint összegyűltek egy bokros területen. Többen közülük nyilatkoztak a kamera előtt.