Elvis Presley tényleg zsidó volt?

A zenei ikon zsidó gyökereivel a Jerusalem Post foglalkozott cikkében újra nemrég, miután kiállították az énekes édesanyjának sírkövét, amin egy Dávid-csillag is helyet kapott.

Négy évtizeden át feküdt érintetlenül az a doboz, ami Elvis Presley édesanyjának, Gladynek a sírkövét is rejtette. A sírkövet egykor maga Elvis tervezte, aki egy Dávid-csillagnak is helyet adott rajta a bal felső sarokban, mivel a „Rock and Roll királya” bizony zsidó gyökerekkel bírt anyai ágon – derül ki a Jerusalem Post írásából.

A síremlék 2018-ban újra felfedezett darabját nemrég a memphisi Gracelandben állították ki, ahol Elvis Presley is élt – 1957-től egészen haláláig. Az énekest egykori otthonánál temették el, és mostantól édesanyja sírköve is ott nyugszik.

A gracelandi emlékhely egyik vezetője szerint eddig sokan csak legendának tartották Elvis Presley zsidó gyökereit, ám édesanyja sírköve a kételkedőket is meg kell, hogy győzze. „Rajta van a csillag, ami sok felmerülő kérdést megválaszol” – nyilatkozta Angie Marchese a médiának.

Nancy Burdine, Elvis szépanyja még gyakorló zsidóként élt. Bár életéről nem sokat tudni, valószínűleg családja az amerikai forradalom idején költözött Amerikába Litvániából.

A zene királya tinédzserkorában Alfred Fruchter rabbi szomszédságában élt, és időnként ő volt a sábeszgój a családnál – azaz olyan feladatokat végzett el, amiket a zsidók nem tehettek meg a sábát idején.

Az egykori rabbi gyermeke nemrég azt nyilatkozta, hogy szüleinek nem volt tudomása akkoriban arról, hogy Elvis maga is zsidó.

Marchese szerint Elvis különösen közeli kapcsolatban állt édesanyjával, akinek elveszítése után nagy segítséget adott számára a „zsidó hit”. Az énekes családja protestáns gyülekezethez tartozott, ám Elvis később más vallássokkal is megismerkedett. Élete során számos zsidó intézményt támogatott, és saját könyvtárában is helyet kaptak judaizmushoz, zsidó történelemhez kapcsolódó kötetek. Élete végén rendszeresen viselte nyakában Dávid-csillagos vagy Chai-jelű medálját.

A szakértő szerint lehetséges, hogy sokáig Elvis menedzserei akarták eltitkoltatni vele zsidó származását, de erre máig nincsenek bizonyítékok.

„Mindig válaszokat keresett arra, hogy miért lett az, aki” – mondta Marchese. „Szerintem a különböző vallásokban talált rá néhány válaszra”.