Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak az iraki milíciák

Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak szombaton harckocsik és rakétavetők felvonultatásával az iraki milíciák.

A rendezvényt, amelyen jelen volt Musztafa al-Kádimi miniszterelnök is, a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam (IÁ) elleni harc jegyében létrehozott, Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű katonai szövetség megalakításának hetedik évfordulóján tartották.

„Nagyra becsülöm az Önök és az iraki fegyveres erők által hozott áldozatokat” – jelentette ki a kormányfő, de részletekre nem tért ki.

A Teherán által támogatott félkatonai szervezet, amely mintegy negyven – többségében síita – milíciát tömörít, az Iszlám Állam bukása, 2017 óta jelentős politikai és gazdasági tényezővé nőtte ki magát, és szakértők szerint a bagdadi parlament képviselőinek többsége valamilyen módon az ő befolyása alatt áll. A milícia azokra a támaszpontokra is rátámadt, ahol a továbbra is Irakban állomásozó mintegy 2500 amerikai katona szolgál.

Ezeket a félkatonai szervezeteket vádolják azzal is, hogy az iraki uralkodó elit elmozdításáért 2019-ben tüntetőket gyilkoltak meg.

A szervezet tagadja, hogy köze lett volna a tiltakozók meggyilkolásához.

Tüntetők megtámadták az iráni konzulátust az iraki Kerbalában

A feldühödött demonstrálók vasárnap behatoltak a diplomáciai képviselet területére, és felgyújtották az épület egyes részeit, illetve az őrbódékat.

Az Amerika-barát ügyvezető miniszterelnök, Kádimi megpróbált leszámolni a legbefolyásosabb, Irán támogatását élvező milíciákkal, de azok katonai ereje és politikai befolyása miatt nem járt sikerrel.

Kádimi szombaton a milíciák parancsnokaival az oldalán nézte végig, amint a több száz páncélos jármű Abu Mahdi al-Muhandisznak, a PFM néhai parancsnokának a zászlója alatt vonult, akit egy amerikai dróntámadásban öltek meg tavaly.

A milíciák katonai erejét demonstráló felvonulást az iráni határon található, valaha amerikai katonák állomásoztatását szolgáló egyik támaszponton tartották.

A Népi Mozgósítási Erőket 2014-ben alakították meg, miután Ali Asz-Szisztáni iraki nagyajatolláh erős iraki haderő létrehozását szorgalmazta, amely képes fellépni az ország területének egyharmadát megszálló Iszlám Állam ellen.

Lelőttek két drónt egy amerikai katonai bázis fölött Irakban

A drónokat semlegesítő C-RAM elhárítórendszert azután telepítette az amerikai haderő a nyugat-iraki Ain el-Aszad légibázison, hogy az év eleje óta 39 dróntámadás ért amerikai célpontokat Irakban.